Nakon kuhanja  ručka uz pomoć par savjeta uklonite neugodne mirise iz doma
Foto: Tuzlanski.ba

Kad kuhinja ima miris po kuhanom bakalaru, mesu ili sarmi, danima nakon je potrebno taj miris ukloniti, a postoji nekoliko lakih načina za to

Prvo, probajte trik s kaffom. Zdjelica svježe mljevene kafe odstranit će sve neugodne mirise iz frižidera ili zamrzivača. Pa čak i kuhanje kafe može sakriti neugodne mirise.  Iskušajte i ugljen koji isto upija mirise. Neka bude prirodan bez aditiva, a možete ga staviti u hladnjak. Komad ugljena u prostoriji možete staviti u neku tkaninu ili čarapu.

Soda bikarbona kao osvježivač zraka

Kutija sode bikarbone često se koristi za upijanje mirisa u frižideru, ali soda bikarbona je iznimno korisna i u kuhinji. Slično kao i mljevena kafa, soda bikarbona raspoređena po prostoru u zdjelicama upit će miris kuhanja, a ako mješavinu vode i sode bikarbone prokuhate dobit ćete osvježivač zraka. 

Sodu bikarbonu također možete posipati na dno kante za smeće kako biste upili sve neugodne mirise ostataka hrane koje ćete u nju bacati. Isti učinak u kanti imaju i kore limuna, uz dodatak ugodnog citrusnog mirisa.

Za još jedan način suzbijanja mirisa pomoći će vam alkoholni ocat. U jednoj posudi zagrijte do vrenja pola šoljice octa te jednu šoljicu vode, a para koja će izlaziti će upiti sve mirise. Najbolji učinak imate kad upalite napu da sve mirise izbacujete iz kućanstva. (vecernji.hr)