Klizišta i bujične poplave koje su pogodila dijelove Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona prošle sedmice izazvale su značajna oštećenja na cestovnoj infrastrukturi na ovim područjima. 

Još se ne zna se kolika je šteta na putevima nakon poplava, a evo koji dijelovi su najkritičniji
Foto: Fena | Posljedice poplava

Iz Javnog preduzeća Ceste FBiH za Fenu su kazali da je evidencija oštećenja cestovne infrastrukture napravljena na onim dionicama do kojih je moguće fizički pristupiti.

Ipak, postoje dijelovi, kao što je magistralni put M17.5 prema Blidinju, gdje to nije moguće, pa Ceste FBiH posjeduje samo video zapise oštećenja zabilježene dronovima.

S obzirom na navedeno, još uvijek se ne može sa sigurnošću govoriti o procjeni štete, niti o planu obnove oštećene infrastrukture, istaknuli su iz ovog preduzeća.

Ipak, Ceste FBiH već su pokrenule hitne pregovaračke postupke za izradu potrebne projektne dokumentacije koja će biti ključna za izvođenje hitnih intervencija i sanaciju oštećene cestovne infrastrukture.

Vezani članak Put Jablanica-Blidnje je nekada bio asfaltiran, danas je to kanjon...

Što se tiče sanacije oštećenja, iz Cesta FBiH podsjećaju da je u proteklim danima angažovano više izvođača na interventnim radovima sanacije, čišćenja i omogućavanja putne komunikacije na magistralnom putu M17 Konjic – Jablanica – Komadinovo vrelo.

Na M17 Konjic – Jablanica – Mostar zabilježeno je više odrona, klizišta i velikih nanosa, kao i devastacija donjeg i gornjeg sloja magistralne ceste.

Najkritičniji dio je lokalitet Donja Jablanica, gdje se veliki dio kamenitog materijala obrušio na cijelo naselje i magistralni put, što je, nažalost, dovelo do ljudskih žrtava.

Magistralna cesta M17, na dionici Jablanica – Grabovica, osposobljena je za dvosmjerni promet, ali iz sigurnosnih razloga uz ograničenje brzine i mjestimičnu regulaciju saobraćaja signalizacijom. Ovim je završena faza interventne sanacije magistralnog puta M17.

Vezani članak BIHAMK saopštio nove informacije vezano za stanje na putu od Jablanice do Mostara

Međutim, budući da se svakodnevno nastavlja potraga za nestalim osobama u blizini magistralnog puta, gdje su angažovani teška mehanizacija i veliki broj spasilaca, policijskih službenika i osoblja civilne zaštite, odluka o puštanju u promet ove ceste će biti donesena tek kada se ispune svi uvjeti, u dogovoru s nadležnim službama MUP-a, Civilne zaštite i Općine Jablanica, naveli su iz Javnog preduzeća Ceste FBiH.