kuhanje
Najčešća greška pri kuhanju kafe: Nikako ne radite ovo, uništavate okus
Britanski Daily mail je razgovarao sa stručnjacima koji su dali savjete o tome kako na najbolji način pripremiti kafu da bismo u potpunosti uživali u njenom ukusu. Iako mnogi žele da brže popiju kafu i razbude se, stručnjaci savjetuju da n...
Da li pita iz pekare ima bolji okus? Tajna je u ovom prelivu!
Ali, jeste li ikada primijetili razliku između domaće pite i one iz pekare ili pitare?Tajna je u posebnom prelivu koji koriste pekari, a društvenim mrežama kruži recept kojeg, kako kažu mnogi, vrijedi isprobati. Za pripremu ovog preliva/pr...
Kako do savršeno kuhane tjestenine? Izbjegavajte ove greške koje mnogi prave
Jedna od najčešćih pogrešaka je korištenje premalo vode. Tjestenina treba imati dovoljno prostora da se slobodno kuha, bez da se zalijepi. Idealno je koristiti oko litar vode na svakih 100 grama tjestenine. Također, vrlo je važno dodati so...
Neobičan kulinarski trik: Za savršeno sočnu džigericu isprobajte ovaj sastojak
Ovu tehniku primjenjuju iskusni kuhari tvrdeći da šećer pomaže džigerici da dobije savršenu teksturu. Kako to funkcioniše? Prije nego što stavite džigericu u tavu, pospite je malom količinom šećera. Na prvi pogled, ovo može izgledati kao k...
Dodajte jedan sastojak kada pržite luk i hrana će biti mnogo ukusnija
Luk je neophodan sastojak kod pripreme skoro svakog jela i čini hranu mnogo ukusnijom. Kada želite propržiti crni luk na ulju, prije nego dodate ostale sastojke, poslužite se jednostavnim trikom koji će učiniti hranu koju pripremate mnogo...
Trik za savršeno pohovanu ribu: Umjesto u brašno, uvaljajte je u ovaj sastojak i uživajte u okusu
Za savršeno prženu ribu, koja je hrskava, sočna i manje masna, postoji jedan mali trik koji će vašim jelima dati nevjerovatan okus i teksturu – umjesto u brašno, uvaljajte ribu u kukuruzni skrob. Kukuruzni skrob je fantastičan sastojak za...
Sastojak koji obećava: Dodajte ga u vodu i dobit ćete brže skuhan krompir koji se neće raspadati
Međutim, jedna stvar koja često može biti dosadna jeste vrijeme kuhanja. Iako se mnogi oslanjaju na klasičan postupak stavljanja krompira u vodu, postoji jednostavan način kako da ubrzate vrijeme kuhanja. Jedan od najefikasnijih trikova za...
Volite hrenovke ali vam ispucaju pri kuhanju? Pokušajte ih pripremiti uz ovaj trik
Priprema hrenovki zapravo je jednostavna, ali zahtijeva mali trik. Naime, ključ za idealan rezultat nije u brzini, nego u pravilnoj temperaturi vode. Mnogi će hrenovke ubaciti u vrelu vodu misleći da će ih tako brže skuhati, no to može dov...
Da li ste koristili ovo dugme na mikrovalnoj? Možete spremiti najukusnije obroke
Jedan od glavnih razloga tome je nedovoljno poznavanje njenih funkcija, naročito podešavanja snage, piše Reader’s Digest. Steph Chen, izvršna direktorica i osnivačica Anyday-a, naglašava: "Podesite nivo snage mikrotalasne kao što podešavat...
Znate li zašto profesionalci stavljaju papir za pečenje na dno pećnice?
Ako volite kuhati i želite da vaša jela budu vrlo blizu onima iz restorana, uz umijeće i ljubav prema kuhanju potrebni su vam i mali trikovi, a neki od njih stvarno rade značajnu razliku. Jedan od takvih savjeta je i micanje rešetke i stav...
Postoje zdravstveni razlozi: Ova grupa ljudi ne bi trebala jesti paradajz čorbu
Postoje specifične grupe ljudi kojima bi konzumacija ove čorbe mogla izazvati nelagodu ili zdravstvene probleme. Evo ko bi trebalo da razmotri izbjegavanje paradajz čorbe. Osobe sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB) Paradajz čo...
Dilema u kuhinji: Kada koristiti sodu bikarbonu, a kada prašak za pecivo tokom kuhanja?
Da biste postigli savršen rezultat u kuhinji, važno je razumjeti kada koristiti koji sastojak. Soda bikarbona je čista hemijska supstanca poznata kao natrijev bikarbonat. Ona je snažan bazni sastojak, što znači da djeluje tako da neutraliz...
Uz ovaj trik voda iz šerpe vam nikad neće iskipiti
Vjerovatno se svima dešavalo i po nekoliko puta da prilikom kuhanja tjestenine, krompira ili neke druge hrane voda iskipi i proširi se po cijeloj ploči pećnice. Kada se osuši ostavlja trakove koji se moraju očistiti. Međutim, na svu sreću...
Vode se polemike oko kuhanih jaja: Kada ih treba staviti u vodu, u hladnu ili kada proključa?
Ako jaja stavite u hladnu vodu i postepeno ih zagrijavate do tačke ključanja, toplina se ravnomjerno raspoređuje po jajetu. Ovo je idealna metoda ako želite tvrdo kuhana jaja s minimalnim rizikom od pucanja ljuske. Ova metoda omogućava bje...
Majstorstvo u kuhinji: Naučite kako savršeno skuhati rižu
Bez obzira na to jeste li početnik ili iskusni kuhar, savršeno skuhana riža uvijek je znak dobro pripremljenog jela. Odabirom prave vrste riže i korištenjem odgovarajućih tehnika kuhanja, možete postići savršenstvo u svakom obroku. Prvi...
Video postao viralan na Tik Toku: Skuhala krompir u veš mašini pa podijelila rezultate
Svim ženama je poznato koliko je dragocjeno vrijeme koje se provodi u kuhinji, posebno kada se radi o nekim jednostavnim zadacima koji bi se mogli obaviti i na neki drugačiji način. Proces kuhanja krompira ne zahtijeva previše truda i pažn...
Stručnjaci podijelili tajnu: Evo kako se pravilno kuha tjestenina
Kuhanje tjestenine treba biti lako, međutim, neko je prekuha, a nekom, pak, ispadne sirova. Na stranici Siciliangirl.com objavljen je odličan recept kako pravilno kuhati tjesteninu, a riješena je i misterija da li u vodu treba dodati ulje....
Profesionalni kuhar otkrio ispravan način: Kada vi solite hranu - prije ili na kraju pripreme?
Kada je priprema hrane u pitanju postoje neki naizgled sitni detalji koji mogu značajno djelovati na ukus. Tako na primjer nije svejedno kada se hrana soli. I bez obzira na to da li pripadate timu koji soli prije ili onom koji soli na kraju...
Supruga Kanyea Westa kuhala u oskudnom izdanju pa izazvala broje reakcije
Kanyea Westa mnogi optužuju da je svojoj supruzi Bianci Censori "isprao mozak" nakon što je na Instagramu podijelio njenu novu fotografiju na kojoj se vidi kako kuha u golišavom izdanju. 29-godišnjakinja je nosila oskudni bikini te kožnu ma...
Evo trikova vrhunske kuharice za meko i sočno pečeno meso
Pečenje mesa djeluje poprilično lako, zar ne? Stavite ga u rernu i pečete. Ali da li vam meso bude meko? Šta da uradite pa da ne bude tvrdo i suho? Pomoći će vam vrhunski savjeti kuharice Anabel Langbin. Meso se sastoji od paralelnih mišićn...
Ovo su razlozi zašto biste trebali izbaciti iz upotrebe plastičnu dasku za rezanje hrane
Ovisno o vrsti daske za rezanje koju koristite, vaša domaća jela mogu biti kontaminirana – mikroplastikom! Nedavno istraživanje objavljeno u recenziranom časopisu Ecotoxicology and Public Health iznijelo je šokantne rezultate, prema kojima...
Sedam genijalnih trikova sa mikrovalnom za olakšavanje svakodnevnice
Mnogi ljudi ne uživaju u guljenju bijelog luka jer to može biti i dugotrajno i zamorno. Ako stavite cijeli luk u mikrovalnu na visoku temperaturu u vremenu od 15 sekundi, proces guljenja biti će puno lakši Iako se mikrovalna peć najčešće ko...
Poznata kuharica otkrila trik: Cijeli život pogrešno kuhate rižu, evo kako da ispadne savršena
Kuharica Poppy O'Toole dijeli svoj trik za kuhanje savršene riže. Ujedno je otkrila kako nije ljubiteljica mokre, suhe ili nezačinjene riže. Mnogi smatraju da je priprema riže ponekad zahtijevan posao, no ova Michelinova kuharica ima odliča...
Mnogi prave iste greške: Ovo je zlatno pravilo kuhanja kafe
Ako ne želite da se posvađate s nekim, najbolje je da preskočite priču o “pravom” načinu za kuhanje kafa. Zavisnici od kafe veoma ozbiljno shvataju svoj omiljeni napitak, i svaki od njih ima svoj provjereni način za kuhanje kafe. Način kuha...