kuhanje
Brže i ukusnije: Jednostavan trik za kuhanje tjestenine bez upotrebe šerpe
Često kada spremamo tjesteninu želimo i brz ručak, tako je svaki trik koji bi skratio vrijeme kuhanja bio od koristi. Umjesto da uzmete klasičan lonac ili duboku šerpu posegnite za dubljom tavom. U tavu stavite suhu tjesteninu – makarone...
Zaboravite kuhanje u vodi: Evo kako se zapravo sprema smrznuti grašak, gotov za pet minuta
Smrznuti grašak je često rješenje kada želimo brz i zdrav dodatak jelima – praktičan je, dostupan tokom cijele godine i ne zahtijeva guljenje ni čišćenje. Ali, jeste li znali da većina nas cijeli život pogrešno kuha ovu namirnicu? Ako ga k...
Ne bacajte plutane čepove, ubacite ih u lonac, evo kako će vam spasiti ručak
Zahvaljujući plutanom čepu uštedjet ćete više od jedne kuhinjske katastrofe. Od danas, umjesto da ga bacite u kantu, ubacite ga u lonac i pratite šta će se desiti Zašto staviti čep od vina u lonac? Ako niste znali za ovaj trik, garantuje...
Generacija Z priznaje da ne zna kuhati: "Nismo odrastali u kuhinji poput starijih"
Istraživanje koje je sprovela aplikacija za upoznavanje FindingTheOne otkrila je da mladi ljudi između 18 i 28 godina više vole da jedu u restoranu ili za ponijeti jer ne znaju da kuhaju. Anketa je obuhvatila 1.500 učesnika različitih star...
Za cijelu porodicu: Uz ovaj jednostavan recept pripremite savršenu kremastu čorbu od gljiva
Ako ste u potrazi za savršenim obrokom koji kombinuje jednostavnost, bogatstvo okusa i hranjivost, čorbica od gljiva je pravi izbor! Donosimo vam recept koji će u trenutku ugrijati i uljepšati hladne zimske dane. Sastojci za četiri porcij...
Kako pripremate povrće? Izbjegavajte ovu grešku koja uništava hranljive sastojke
Pravilna priprema povrća ključna je kako bi se sačuvali svi hranljivi sastojci. Evo savjeta kako najbolje tretirati povrće, a šta treba izbjegavati. Kuhanje na pariKuhanje na pari je jedan od najboljih načina za očuvanje vitamina i mineral...
Savršena tekstura i okus: Tajna kuhanja koja će vam pomoći da riža bude kao iz restorana
Riža je jedan od najjednostavnijih, ali i najvažnijih sastojaka u mnogim kuhinjama svijeta. Bilo da je poslužujete uz glavno jelo, kao prilog ili u raznim salatama, riža može biti pravo umijeće ako se pravilno skuha. Postoji metoda kuhanja...
Nespretni u kuhinji: Ovo su tri horoskopska znaka kojima jelo ne ispada onako kako su zamislili
Međutim, s druge strane postoje i oni koji se, uprkos najboljoj volji, često nađu u problemima kad je riječ o kuhinjskim poduhvatima. Bilo da je riječ o previše soli, estetici koja se računa više od okusa, ili ozbiljnom pristupu koji zanem...
Najčešća greška pri kuhanju kafe: Nikako ne radite ovo, uništavate okus
Britanski Daily mail je razgovarao sa stručnjacima koji su dali savjete o tome kako na najbolji način pripremiti kafu da bismo u potpunosti uživali u njenom ukusu. Iako mnogi žele da brže popiju kafu i razbude se, stručnjaci savjetuju da n...
Da li pita iz pekare ima bolji okus? Tajna je u ovom prelivu!
Ali, jeste li ikada primijetili razliku između domaće pite i one iz pekare ili pitare?Tajna je u posebnom prelivu koji koriste pekari, a društvenim mrežama kruži recept kojeg, kako kažu mnogi, vrijedi isprobati. Za pripremu ovog preliva/pr...
Kako do savršeno kuhane tjestenine? Izbjegavajte ove greške koje mnogi prave
Jedna od najčešćih pogrešaka je korištenje premalo vode. Tjestenina treba imati dovoljno prostora da se slobodno kuha, bez da se zalijepi. Idealno je koristiti oko litar vode na svakih 100 grama tjestenine. Također, vrlo je važno dodati so...
Neobičan kulinarski trik: Za savršeno sočnu džigericu isprobajte ovaj sastojak
Ovu tehniku primjenjuju iskusni kuhari tvrdeći da šećer pomaže džigerici da dobije savršenu teksturu. Kako to funkcioniše? Prije nego što stavite džigericu u tavu, pospite je malom količinom šećera. Na prvi pogled, ovo može izgledati kao k...
Dodajte jedan sastojak kada pržite luk i hrana će biti mnogo ukusnija
Luk je neophodan sastojak kod pripreme skoro svakog jela i čini hranu mnogo ukusnijom. Kada želite propržiti crni luk na ulju, prije nego dodate ostale sastojke, poslužite se jednostavnim trikom koji će učiniti hranu koju pripremate mnogo...
Trik za savršeno pohovanu ribu: Umjesto u brašno, uvaljajte je u ovaj sastojak i uživajte u okusu
Za savršeno prženu ribu, koja je hrskava, sočna i manje masna, postoji jedan mali trik koji će vašim jelima dati nevjerovatan okus i teksturu – umjesto u brašno, uvaljajte ribu u kukuruzni skrob. Kukuruzni skrob je fantastičan sastojak za...
Sastojak koji obećava: Dodajte ga u vodu i dobit ćete brže skuhan krompir koji se neće raspadati
Međutim, jedna stvar koja često može biti dosadna jeste vrijeme kuhanja. Iako se mnogi oslanjaju na klasičan postupak stavljanja krompira u vodu, postoji jednostavan način kako da ubrzate vrijeme kuhanja. Jedan od najefikasnijih trikova za...
Volite hrenovke ali vam ispucaju pri kuhanju? Pokušajte ih pripremiti uz ovaj trik
Priprema hrenovki zapravo je jednostavna, ali zahtijeva mali trik. Naime, ključ za idealan rezultat nije u brzini, nego u pravilnoj temperaturi vode. Mnogi će hrenovke ubaciti u vrelu vodu misleći da će ih tako brže skuhati, no to može dov...
Da li ste koristili ovo dugme na mikrovalnoj? Možete spremiti najukusnije obroke
Jedan od glavnih razloga tome je nedovoljno poznavanje njenih funkcija, naročito podešavanja snage, piše Reader’s Digest. Steph Chen, izvršna direktorica i osnivačica Anyday-a, naglašava: "Podesite nivo snage mikrotalasne kao što podešavat...
Znate li zašto profesionalci stavljaju papir za pečenje na dno pećnice?
Ako volite kuhati i želite da vaša jela budu vrlo blizu onima iz restorana, uz umijeće i ljubav prema kuhanju potrebni su vam i mali trikovi, a neki od njih stvarno rade značajnu razliku. Jedan od takvih savjeta je i micanje rešetke i stav...
Postoje zdravstveni razlozi: Ova grupa ljudi ne bi trebala jesti paradajz čorbu
Postoje specifične grupe ljudi kojima bi konzumacija ove čorbe mogla izazvati nelagodu ili zdravstvene probleme. Evo ko bi trebalo da razmotri izbjegavanje paradajz čorbe. Osobe sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB) Paradajz čo...
Dilema u kuhinji: Kada koristiti sodu bikarbonu, a kada prašak za pecivo tokom kuhanja?
Da biste postigli savršen rezultat u kuhinji, važno je razumjeti kada koristiti koji sastojak. Soda bikarbona je čista hemijska supstanca poznata kao natrijev bikarbonat. Ona je snažan bazni sastojak, što znači da djeluje tako da neutraliz...
Uz ovaj trik voda iz šerpe vam nikad neće iskipiti
Vjerovatno se svima dešavalo i po nekoliko puta da prilikom kuhanja tjestenine, krompira ili neke druge hrane voda iskipi i proširi se po cijeloj ploči pećnice. Kada se osuši ostavlja trakove koji se moraju očistiti. Međutim, na svu sreću...
Vode se polemike oko kuhanih jaja: Kada ih treba staviti u vodu, u hladnu ili kada proključa?
Ako jaja stavite u hladnu vodu i postepeno ih zagrijavate do tačke ključanja, toplina se ravnomjerno raspoređuje po jajetu. Ovo je idealna metoda ako želite tvrdo kuhana jaja s minimalnim rizikom od pucanja ljuske. Ova metoda omogućava bje...
Majstorstvo u kuhinji: Naučite kako savršeno skuhati rižu
Bez obzira na to jeste li početnik ili iskusni kuhar, savršeno skuhana riža uvijek je znak dobro pripremljenog jela. Odabirom prave vrste riže i korištenjem odgovarajućih tehnika kuhanja, možete postići savršenstvo u svakom obroku. Prvi...
Video postao viralan na Tik Toku: Skuhala krompir u veš mašini pa podijelila rezultate
Svim ženama je poznato koliko je dragocjeno vrijeme koje se provodi u kuhinji, posebno kada se radi o nekim jednostavnim zadacima koji bi se mogli obaviti i na neki drugačiji način. Proces kuhanja krompira ne zahtijeva previše truda i pažn...