Za dva dana, odnosno, 12. oktobra u Puračiću će biti održan 161. vašar.

Posljednje pripreme za 'bosanski Oktoberfest': Vašar u Puračiću počinje za dva dana
Foto: Tuzlanski.ba | Vašar u Puračiću prethodnih godina

U organizaciji Mjesne zajednice Puračić od 12. do 14. oktobra bit će organiziran Vašar Puračić 2024, a u toku su posljednje pripreme za ovaj događaj.

Vašar u Puračiću jedna je od najstarijih manifestacija ovog tipa u Bosni i Hercegovini i regionu koju za vrijeme održavanja posjeti preko 150.000 ljudi.

Tradicionalni vašar u Puračiću se održava već 160 godina, a poznat je i kao "bosanski Oktoberfest". 

Tokom vašara kroz Puračić budu izloženi štandovi sa različitim bh. proizvodima, od hrane i pića od kojih se najviše izdvaja tahan halva, odjeće i obuće, do tradicionalnog kovanog posuđa. 

Ovaj događaj već godinama predstavlja nezaobilaznu manifestaciju u Tuzlanskom kantonu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Sama posjećenost vašara govori o kakvom je događaju riječ, jer brojni posjetioci pristižu autobusima iz drugih krajeva BiH, pa čak i preko granice, iz Hrvatske i Srbije, a mnogima je nazanimljiviji luna park koji nudi bogat sadržaj za sve generacije. 

Mnogi građani su putem društvenih mreža postavljali pitanja da li će doći do eventualnog pomjeranja puračkog vašara zbog tragedije uzrokovane poplavama u dijelovima BiH, međutim, za sada se prolongiranje nije spominjalo.