Najnevjerovatnije stvari koje uzrokuju debljanje
Foto: Tuzlanski.ba

Znamo da na prvu nećete vjerovati šta je sve zaslužno za nakupljanje viška kilograma...

Pretjerano korištenje interneta

Prema studiji objavljenoj u 'The Journal of Pediatrics', što više vremena provodite online, to su vam veće šanse za nakupljanje viška kilograma. Na primjer, ako satima visite na Facebooku, osim što ćete biti u toku sa svim doživljajima u životima vaših prijatelja i poznanika i još nekim novinama, vjerovatno radite još hrpu nepoželjnih stvari - ne vježbate već sjedite satima, vrlo vjerovatno grickate nešto što je također nezdravo, ostajete predugo budni jer vas zanima još samo to i to... Iako je bespućima interneta teško odoljeti, nastojte vrijeme surfanja smanjiti na minimum i konstruktivnije i zdravije iskoristiti vrijeme, piše cosmopolitan.hr.

2. Ponašanje osobe s kojom živite

Ako osobu s kojom živite nikada niste vidjeli kako u ruke uzima suđe, meso i povrće i kuha zdrav obrok, mala je vjerovatnoća da ćete i sami učiniti isto. Ako već niste u mogućnosti ili jednostavno ne želite promijeniti cimera/cimericu, budite vi ti koji će poslužiti kao primjer i započnite s režimom zdrav(ij)e prehrane, iliti kuhanjem doma umjesto dostava i posjećivanja fast foodova.

3. Pasivno pušenje

Iako mnogi pušači upravo zahvaljujući cigaretama nastoje pobijediti svoju želju za ukusnim zalogajima, a time i viškom kilograma, pasivno pušenje, kako je pokazala jedna studija objavljena u 'American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism', potiče stanične promjene u organizmu koje dovode do debljanja. Stoga, kada ste u društvu pušača, zamolite ih da cigaretu dovrše vani, ili se sami, ako je to moguće, udaljite od njih.

4. Nedostatak vitamina D

Brojne su studije pokazale kako postoji povezanost između nedostatka vitamina D i nakupljanja suvišnih kilograma. Stoga se pobrinite da ga vašem tijelu nikad ne nedostaje.

5. Sretna veza

Iako nam ovo teško pada, studija objavljena u 'Health Psychology' pokazala je kako parovi u sretnim vezama najčešće nisu više toliko zainteresovani za privlačenje suprotnog spola, odnosno kako su manje motivisani hraniti se zdravo i vježbati, sada kada su pronašli srodnu dušu. Ako ste i sami u sretnoj vezi, natjerajte partnera da zajedno kuhate i vježbate. Osim što će to biti zdravo za liniju i zdravlje vas oboje, zajedničko vježbanje pomoći će i napredovanju vaše ljubavi. (Tuzlanski.ba)