Vrijeme je za roštilj! Unaprijedite okus mesa, ribe i plodova mora ili čak povrća ukusnom marinadom koja u sebi sadrži osvježavajuće note citrusnog voća i osebujnog kumina.
Sastojci za marinadu:
85 ml soka od narandže
2 kašike soka limete
2 kašike maslinova ulja
2 češnja bijelog luka
1,5 čajne kašikice sjemenki kumina
1 kašika narandžine korice
1 kašika limetine korice
Priprema:
1. Očistite bijeli luk i narežite ga na sitne komade ili protisnite kroz prešu za bijeli luk. Naribajte koricu narandže i limete iz organskih plodova voća te iscijedite sok iz njih.
Pomiješajte sve sastojke zajedno sa sjemenkama kumina i maslinovim uljem.
2. Pomiješajte sve sastojke u posudi ili u većoj plastičnoj vrećici sa zatvaračem prije nego što u nju uronite meso, plodove mora ili povrće koje planirate ispeći na roštilju.
3. Povrće, ribu i plodove mora te piletinu potrebno je marinirati barem 15 minuta prije termičke obrade, a svinjetinu i junetinu barem pola sata prije stavljanja na roštilj. Dakako, okus će biti bolje što duže držite namirnice u marinadi.
4. Prije stavljanja mesa i ribe na roštilj odstranite veće komade iz marinade s površine kako ne bi izgorjelo. Ostatak marinade bacite. (punkufer.hr)