Đumbir jača imunitet zahvaljujući svojim antimikrobnim i antioksidativnim svojstvima, smanjujući rizik od infekcija poput prehlade.

Zdravlje iz prirode: Čaj od đumbira jača imunitet, smanjuje stres i povećava energiju
Foto: Freepik | Zdravi napitak

Čaj od đumbira je poznat po svojim brojnim zdravstvenim prednostima, posebno po tome što poboljšava probavu i smanjuje simptome gastrointestinalnih tegoba poput nadimanja i gasova. 

Đumbir je naročito koristan u smanjenju trudničke mučnine i putničke bolesti, pružajući prirodno rješenje za ove nelagode.

Pored toga, đumbir ima snažno protivupalno dejstvo i može pomoći u ublažavanju bolova, poput onih izazvanih artritisom ili menstrualnim bolovima. Njegova antiinflamatorna svojstva mogu smanjiti upale u tijelu i time doprinijeti opštem zdravlju.

Đumbir jača imunitet zahvaljujući svojim antimikrobnim i antioksidativnim svojstvima, smanjujući rizik od infekcija poput prehlade.

Još jedna važna prednost čaja od đumbira je njegova sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi i poboljša inzulinsku osjetljivost.

Iako ima brojne koristi, važno je čaj od đumbira konzumirati umjerenim količinama kako bi se izbjegle eventualne nuspojave.Donosimo vami recept za odličan čaj od đumbira:

Sastojci:

- 1 veći komad svježeg đumbira,
- 4 šolje vode,
- Limun (po želji),
- Med ili šećer (po želji).

Priprema:

- Očistite đumbir i narežite ga na tanke kriške ili izrendajte,
- U šerpicu ili manji lonac sipajte vodu i dodajte đumbir, pa pustite da provri,
- Kada voda provri, smanjite temperaturu i kuhajte još 10-15 minuta, zavisno od toga koliko jak čaj želite,
- Procijedite čaj u šolje. Po želji, dodajte sok od limuna i zasladite medom ili šećerom i pijte dok je topao.