Kako zavoljeti sebe?
Foto: Tuzlanski.ba

U današnjem svijetu je jako teško voljeti sebe. Svi nešto očekuju od vas, a i vi sami od sebe previše očekujete. U slučaju da ste se nekad zapitali „kako da zavolim sebe“ imamo nekoliko trikova za vas.

Jako je važno da promijenite svoju svakodnevnicu, i uvrstite sljedeće „male tajne“ u vaš dnevni ritual. Kad zavolite sebe, bićete sretniji ali i zdraviji. Počnite sa ovih pet praktičnih trikova:

Prestanite se upoređivati

Najgore što čovjek sebi može uraditi jeste da se upoređuje sa drugim ljudima. Pogotovo u vrijeme društvenih mreža kad su nam životi drugih ljudi „na tacni servirani“, pa mislimo da smo manje lijepi, manje bogati a i manje vrijedni. Zapamtite da to nije istina! Upoređivanje sa drugima je čisti otrov za vašu psihu i samouvjerenost. Vi ste jedinka i jednako vrijedite kao i svi drugi ljudi.

Budite iskreni prema sebi

Sve što možete uraditi danas, ne ostavljajte za sutra. Nemojte previše očekivati od sebe, ali nemojte ni umanjivati svoje mogućnosti i kvalitete. U slučaju da se ne možete motivirati napravite „To-do liste“ šta trebate uraditi sljedećih dana. Također, ako imate neke probleme stručnjaci savjetuju da i njih stavite na papir i na taj način se suočite s njima. Vi ste vaš najbolji prijatelj, i nemojte bježati od svojih vrlina i mana.

Prihvatite svoje slabosti

Niko nije savršen, pa ni vi. Ne pokušavajte biti savršeni, prihvatite sebe takve kakvi i jeste. Sasvim je uredu da pravite greške, i ponekad ostajete bez ideje kako dalje. Zbog toga prihvatite svoje mane, jer vas to i čini čovjekom.

Budite strpljivi

Za sve velike stvari, potrebno je vrijeme. Naučite biti strpljivi sa sobom, svojim okruženjem i planovima. Nemojte se brinuti ako nešto nije onako kako vi želite, ili ako nešto čekate predugo. Jako je bitno da ne očekujete previše i postavljate realne ciljeve koje možete ispuniti.

Fokusirajte se

U današnjem vremenu je jako teško napraviti razliku između bitnih i nebitnih stvari. Sigurno se često uhvatite kako se nervirate iz pogrešnih razloga. U tom trenutku napravite kratku pauzu, udahnite i dobro razmislite. Napravite plan šta želite postići, i prema njemu se i krećite. Zaboravite na sve nebitne stvari, i razmislite koji su vaši prioriteti. (Tuzlanski.ba)