Osumnjičeni su da su u periodu od maja 2022. do oktobra 2024. godine u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi prisiljavali više djece i maloljetnih  osoba na prosjačenje.

Kantonalni sud Tuzla odredio pritvor za pet osoba za krivično djelo trgovina ljudima
Foto: Arhiva | Kantonalni sud u Tuzli

Kantonalni sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca  i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za  pet osoba koje su osumnjičene za krivično djelo trgovina ljudima. Mjera pritvora je određena za Mustafu Suljića (31) Vladu Golubovca (30), Mustafu Ahmetovića (47). Elvisa Ahmetovića (23) i Ferida Ahmetovića (44), svi nastanjeni na području Gradačca.

Oni su su osumnjičeni da su u  periodu od maja 2022. do oktobra 2024. godine na području Gradačca,  u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, prisiljavali više djece i maloljetnih osoba na prosjačenje, kao i da su nekoliko punoljetnih osoba tjerali na prisilan rad i prosjačenje na određenim lokacijama.

Podsjećamo, pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK su obavili preterese na više lokacija na području Gradačca, kada su osumnjičeni lišeni slobode, te su nakon kriminalističke obrade predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

Istražne radnje su u toku.