Kako najlakše napredovati na poslu?
Foto: Tuzlanski.ba

Kad dobijemo posao u cilju nam je da se pokažemo u što boljem svjetlu i da što više napredujemo. Međutim, to ponekad i nije tako lagan zadatak. Zbog toga vam donosimo savjet kako da najlakše napredujete na poslu.

Prema Shawnu Anchoru, svjetskom “stručnjaku za sreću”, jedan od najlakših načina prema sreći je “pozitivno se angažovati oko ljudi koji nam daju podršku.”, piše metro-portal.hr

Šta to znači? Ako smo ljubazni prema drugim osobama znači da ćemo i sami biti sretniji. Samim tim imate veće šanse da napredujete u poslu.

Prije nekoliko godina Anchor je proveo istraživanje na 1.648 studenata s Harvarda. Tražili su indikatore sreće u periodima visokog stresa. Rezultati su pokazali da sreća nema veze s hranom, meditacijom ili vježbanjem, ali je zato razlog sreće povezanost između studenata.

Ovu povezanost možemo zamisliti i u radnom okruženju. U slučaju da kolege pružaju jedni drugima podršku, odmah će atmosfera i kvalitet rada biti na višem nivou.

Prema Anchoru, oni koji to najviše rade na poslu imaju 10 puta veću efikasnost, ali i 40 % veće šanse da napreduju.

Zbog toga vam savjetujemo da budete pravi timski igrač, i ne radite samo za sebe. Na taj način ćete pokazati šta i koliko znate, ali i da uvažavate svoje radne kolege. (Tuzlanski.ba)