Foto: Tuzlanski.ba

Koliko ste puta pitali neku prijateljicu, poznanicu, frizerku za savjet kako da vam kosa brže raste? Koliko ste puta dobili odgovor: Ricinusovo ulje?

Sigurno će vas iznenaditi kad čujete da samo ricinusovo ulje neće ubrzati rast vaše kose, ali ipak će učiniti nešto.

Iako mnoge osobe s žarom govore o magičnom ricinusovom ulju, stručnjaci su došli do zaključka da ipak ricinusovo ulje neće ubrzati rast kose. Sa druge strane nema negativnog efekta i može povećati apsorbciju i efeknost drugih proizvoda, što za uzvrat daje “plodnu bazu” za rast kose. Znači, ricinusovo ulje samo ne izaziva nikakav rast kose, ali kada se implementira u rutinu, može kreirati zdraviju podlogu, prenosi Cosmopolitan.rs

Da li postoji sastojak koji dokazano poboljšava rast kose?

Postoji minoksidil, to je jedini sastojak koji izaziva i pospješuje rast kose. Kako to radi? On reaktivira "uspavane" folikule i izaziva ih da uđu u fazu aktivnog rasta brže nego što bi se desilo bez njega.

Međutim, ako želite koristiti minoksidil morate se naoružati strpljenjem.  Prvi rezultati su vidljivi tek nakon 2 mjeseca, dok kod drugih će se rezultati vidjeti tek za 4 mjeseca pa do godinu dana.

Zbog čega je ricinusovo ulje dobro?

Ricinusovo ulje je jako hidrirajuće. Ono je bogato masnim kiselinama i antioksidantima što ga čine sjajnim tretmanom za suhu i ispucalu kosu. Od njega će kosa dobiti zdravi sjaj, a pored toga može vam pomoći u borbi protiv iritiranog tjemena i svrbeža.

U slučaju da kombinujete ricinusovo ulje i dobru masažu za cirkulaciju, možete se riješiti i peruti.

Koliko često treba da se koristi?

Najbolje je da kupite hladno cijeđeno i organsko ricinusovo ulje. Možete ga koristiti jednom sedmično, ili jednom u dvije sedmice. Samo kao tretman prije pranja kose, i nikako preko noći. Sigurno ste čuli da mnogi ostave preko noći jer će "bolje" djelovati, međutim ni to nije istina. Kako bi ga lakše koristili, preporučuje se miješanje s baznim uljima poput jojobe ili sjemenki grožđa. (Tuzlanski.ba)