Praksa isplate visokih bonusa menadžerima za postignuti učinak nije nepoznata ni u Bosni i Hercegovini. 

Najplaćeniji radnik u BiH zaradi blizu 400.000 KM mjesečno: Šta najnoviji podaci o platama govore?
Foto: Ilustracija

Praksa je naročito prisutna u sektorima koji se bave finansijama; poput bankarstva i osiguranja, ali je široko prihvaćena i u telekomunikacijama i drugim velikim industrijama. No, ova priča ima i drugu stranu medalje.

U zemlji u kojoj je minimalna plate nekoliko maraka veća od 600 KM, a prosječna neto plata ne doseže ni 1500 KM (1.351 KM iznosila u julu ove godine), i koja živi ekonomiju sa mnogo izazova, ovoliko visoki bonusi nerijetko izazivaju kontroverze, naročito ako dolaze iz kompanija koje imaju značajan javni ili državni udio. Etičnost uplata često u tom slučaju bude pod znakom pitanja, piše Forbes BiH.

Sektor proizvodnje

Prema najnovijim podacima Porezne uprave Federacije BiH, ovogodišnja najviša zabilježena plata iznosi nevjerovatnih 395.685 KM, a isplaćena je zaposleniku u sektoru proizvodnje. Ovaj podatak, koji dolazi iz mjesečnog izvještaja o isplaćenim platama, doprinosima i porezima, otkriva i druge visoke zarade. Na drugom mjestu nalazi se zaposlenik u trgovini na veliko s iznosom od 258.195 KM, dok je službenik u oblasti finansijskog posredovanja primio 251.565 KM.

Slične brojke zabilježene su i kod dvojice zaposlenika u trgovini, koji su primili po 200.350 KM i 142.763 KM, od čega jedan radi u sektoru trgovine na veliko. U julu ove godine, prosječna neto plata u FBiH iznosila je 1.351 KM, uz nominalni pad od 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec. Zaposleni u finansijskom sektoru ponovo su prednjačili po visini prosječnih plata, dok najniže plate, uprkos rastu zaposlenosti, i dalje primaju radnici u ugostiteljstvu i turizmu.

U Srbiji najveća isplaćena plata 1,2 miliona eura

S druge strane, Republika Srpska bilježi najvišu isplaćenu platu od 246.506 KM, koja je pripala zaposleniku u trgovini duhanskim proizvodima iz Istočnog Novog Sarajeva. Zanimljivo je da je drugorangirani na listi najplaćenijih zaposlenika primio čak 150.000 KM manje, te njegova plata iznosi 100.414 KM, a zaposlen je u trgovini mašinama za rudarstvo i građevinarstvo i dolazi iz Banje Luke. Ostala tri mjesta na listi također zauzimaju radnici iz Banja Luke, čije plate variraju između 91.562 i 78.311 KM.

Na regionalnom nivou, Srbija bilježi nevjerovatan rekord. Prema Poreskoj upravi Srbije, najveća prijavljena godišnja zarada iznosi oko 1,7 milijardi dinara, što je približno 14,5 miliona eura. Ova zarada znači da je osoba u prosjeku mjesečno zarađivala 1,2 miliona eura. Godišnje prijave poreza na dohodak građana dostigle su 29.667, pri čemu većinu čine fizička lica iz Beograda.

U Crnoj Gori, najveća bruto mjesečna plata isplaćena u sektoru hotela iznosila je 147,7 hiljada eura, kako je za Forbes Crne Gore potvrdio direktor Poreske uprave Sava Laketić. Međutim, zbog zakona o poreznoj tajni, više informacija o ovoj plati nije mogao otkriti.