Tuzla se posljednjih dana bori sa veliki problemom nedostatka vode, a najveće posljedice trpe građani. 

Lugavić: Kapacitet vode je nedovoljan da bi svi dijelovi grada imali dovoljne količine
Foto: Grad Tuzla | Uputio apel građanima

Svakodnevno dolazi do redukcije u određenim tuzlanskim naseljima, što za građane i nije neko rješenje.

Gradonačelnik Zijad Lugavić na današnjoj press konferenciji govorio je o stanju u kojem se Tuzla nalazi kada je upitanju vodosnabdijevanje.

Naglasio je kako je voda potrebna svakom živom biću te da se smatra izvorom života.

"Kako bi svi građani i sva živa bića domaće i druge životinje mogli da koriste vodu potrebnu za život, svi moramo imati savjestan, odgovoran i racionalan odnos odnosno pristup korištenju vode iz javnog vodovoda", rekao je Lugavić.

Pojasnio je da vode nedostaje, i da je kapacitet nedovoljan da bi svi dijelovi grada imali vodu.

"Sa naših izvorišta imamo samo 60% potrebne vode, za građane i građanke, dakle 40% vode nam fali, i nemamo dovoljno kapaciteta usljed ove ogromne suše. Nedostaje nam neki 200 litara sekundnih za šta pokušavamo da osposobimo našu fabriku vode obzirom da smo imali neke velike probleme. Čim osposobimo našu  fabriku onda ćemo sigurno doprinijeti pojačavanaju nekih 100-150 sekundnih litara, što će nam omogućiti normalizaciju snabdiijevanja", pojašnjava gradonačelnik.

Vezani članak Redukcija vode najavljena je u ovim tuzlanskim naseljima

Kada je upitanju prigušivanje vode koje se odvija u večernjim satima, Lugavić je rekao kako je to neophodan korak kako bi građani barem u toku dana mogli imati dovoljno vode.

"Prigušivanje radimo iz razloga što u pojedinim dijelovima grada na jedan rezervoar određene veličine imamo veći broj stanovnika koji brže potroše vodu, za šta nam je potrebno ponovno punjenje tog rezervoara da bi imali normalno snabdijevanje. Onda smo u zapadnom dijelu grada imali prigušenje na Slatini, Ircu Tušnju i drugim naseljima kako bismo opet preko dana imali tu vodu", dodaje on.

Međutim, ovakav postupak dovodi do svakodnevnih kvarova, što s druge strane ponovo donosi štetu na račun građana. 

"Veliki je broj kvarova dnevno na mreži zbog prigušivanja, jer kad se ponovo pusti voda u sistem zbog velikog pritiska imamo veliki broj pucanja cijevi i ventila kao i kvarova. Dnevno se može popraviti 15-20 kvarova a mi imamo do 100 kvarova", objašnjava.

Gradonačelnik apeluje na građane da odgovorno i racionalno koriste vodu isključivo za osnovne potrebe.

"Molimo građane, da ne koriste vodu iz javne gradske mreže za zalijevanje poljoprivrednih površina, punjenje bazena, pranje automobila i dvorišta i slično, i druge potrebe koje nam nisu potrebne za život i na takav način da sačuvamo ove količine vode koje imamo u deopima kako bismo što duži vrem period imali povooljno snabdijevanje vodom", zaključuje. 

Gradonačelnik obavještava građane, da nadležne službe i javna preduzeća u kontinuitetu prate situaciju i poduzimaju sve potrebne mjere, kako bi se održao u funkciji sistem vodosnabdijevanja u gradu Tuzli, te moli za strpljenje.