Sarajevo će tokom augusta postati centar umjerene mode i kreativnosti, zahvaljujući 4. Sarajevo Modest Fashion Festivalu. 

Povezivanje mode, poduzetništva i solidarnosti: 7. augusta počinje Sarajevo Modest Fashion Festival
Foto: Sarajevo Modest Fashion Festival

Od 7. do 14. augusta, ispred Aria Malla, posjetioci će imati priliku da uživaju u raskošnim modnim kreacijama, podrže lokalne dizajnerice i prisustvuju događaju koji promovišu osnaživanje žena.

Ove godine, SMFF ima poseban značaj, jer će se fokusirati na podršku Palestinkama i proslavu njihove borbe i izdržljivosti. Festival će okupiti dizajnerice iz Bosne i Hercegovine i regije, čije će kreacije oslikavati duh solidarnosti i snage.

SMFF je platforma koja već godinama promoviše umjerenu modu, stil i kreativnost žena koje mijenjaju modne trendove. Poseban akcent festivala je na priznanju “Žene koje osnažuju”, koje će biti dodijeljeno istaknutim ženama iz BiH i regije, čije djelovanje podiže svijest o genocidu u Palestini i Gazi.

Organizatorica SMFF-a i predsjednica Udruženja “Naš koncept” Sanela Merjem Muharemović ističe važnost festivala za podršku poduzetnicama i kreatoricama. Festival ne samo da promoviše ručno izrađene proizvode, već i obogaćuje turističku ponudu Sarajeva.

''Prethodna tri izdanja SMFF-a privukla su veliku zainteresiranost kako dizajnerica tako i građana, stoga očekujemo još veću posjećenost ove godine. Festival je prilika da se podrži kreativnost, poduzetnice i da se uživa u jedinstvenim modnim kreacijama'', naglašava Muharemović.

Revijalni program 4. Sarajevo Modest Fashion Festivala uključuje revije dizajnerica iz regije gdje će biti ponuđeni razni stilovi, neobični materijali i uzorci, od tradicionalnih do modernih, s naglaskom na umjerenost.

Tradicionalno uručivanje priznanja “Žene koje osnažuju” je prilika da javnost upoznaju žene iz regije čiji rad za Palestinu i Gazu svjedoči o važnosti širenja istine i dizanje glasa za pravdu. Dobitnice priznanja su Emina Aščerić – Selimović (Sarajevo, BiH), Azra Šemsović (Novi Pazar, Srbija), Mersiha Smailović (Skoplje, Sjeverna Makedonija) i Mersiha Drinjaković (Sarajevo, BiH).

Zaštitno lice ovogodišnjeg festivala je Aida Čičak, urednica i voditeljica na TV BIR. Na otvaranju će razgovarati s dobitnicama priznanja "Žene koje osnažuju" i posjetiocima otkriti koliko su ove žene uradile za Palestinu i Gazu, dok je moderatorica programa Aldijana Hadžifejzović, koja će osigurati da svaki segment  festivala prođe u najboljem redu.

I ove godine, pripremljen je bogati revijalni program koji uključuje modne revije  brandova: Hidžab moja kruna sa palestinskom kolekcijom, Stilizzo, Savršeno Nesavršena, Asja Handmade (dječja kolekcija), Durga, Latifa Fashion Design, Seven (vjenčanice), Elma Tutić Collection, BH Crafts i Divonette (dječja kolekcija) u saradnji sa modnom agencijom Nova MaS Models.

Pored kreacija navedenih dizajnerki i brandova, posjetioci će od 7. do 14. augusta moći kupovati i ručno izrađene odjevne predmete, modne dodatke i druge zanimljive stvari, pružajući podršku lokalnim kreativcima i poduzetnicama.

''Sarajevo Modest Fashion Festival je manifestacija koja slavi kreativnost, podržava žene i promoviše umjerenu modu. Sadržajan program obećava nezaboravno iskustvo, a građani Sarajeva su pozvani da svojim prisustvom podrže ovaj značajan događaj. Pridružite se od 7. augusta, sa početkom u 20 sati, i postanite dio priče koja slavi modu, kreativnost i nesalomivu žensku snagu'', navode u saopćenju organizatori.