Bebe je najsigurnije stavljati da spavaju na leđima, a evo i zašto
Foto: Tuzlanski.ba

Roditelje novorođenčadi najčešće muči koji je najsigurniji položaj za spavanje. Preporuka Američke pedijatrijske akademije je da zdrava beba spava na leđima tokom prve godine. Iako su se s godinama te preporuke mijenjale, sad se ljekari drže stava da spavanje na leđima smanjuje opasnost od SIDS-a (sindrom iznenadne dojenačke smrti).

- Dijete u prvoj godini, a ako je moguće i duže, treba spavati na leđima. Zbog straha da će se ugušiti zbog bljuckanja, roditelji su počeli okretati djecu na trbuh. Zapaženo je da se tad učestalost smrti u kolijevci povećala za čak 70 posto - objasnio je pedijatar Milivoj Jovančević, prenosi portal 24sata.hr. Rizik za smrt u kolijevci najveći je tokom prvih šest mjeseci, pa je važno barem u tom razdoblju stavljati dijete da spava na leđima.

- Podignite madrac tako da uzglavlje bude više od ostatka tijela. Zrak u sobi treba biti prohladan i čist, ne pušite u sobi gdje beba boravi - preporuke su pedijatra Jovančevića.

Napomenuo je i kako su otkrili da se učestalost SIDS-a smanjuje korištenje dude varalice.

- Možete davati dudu prije dnevnog i večernjeg spavanja nakon što se uhoda dojenje, otprilike od četiri do šest sedmica života - kaže Jovančević.

Da bi beba bila sigurna dok spava, ne pokrivajte je prevelikom plahtom i pokušajte je zavući ispod madraca, ne koristite deke i nikad im ne prekrivajte glavu (najbolje su vreće za spavanje), ne ostavljate ih da spavaju na kauču ili fotelji jer se mogu prevrnuti ili zaglaviti u procijepu. (Tuzlanski.ba)