Stefano Cilla, poznati talijanski chef koji vodi kuhinju u restoranu Bancone u Engleskoj, otkrio je da za pripremu bolonjez umaka postoji samo jedan tačan recept koji trebate slijediti kako bi ovo omiljeno jelo ispalo savršeno.
Prvo kaže kako je bitan odabir mesa - nabavite ono s malo većim postotkom masnoće.
Ostali sastojci koji vam trebaju su:
Velika glavica luka
2 mrkve
100 g celera
Malo ružmarina
1,5 l pasiranog paradajza
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
200 ml dobrog crnog vina
Sol i papar
Tjestenina, on preporučuje samo špagete
Stefano kaže da se ovaj umak mora kuhati oko 3 i pol sata kako bi se postigao najbolji okus. Narežite povrće na male kockice, a zatim ga ubacite u lonac u kojem ste prethodno zagrijali maslinovo ulje. Dodajte grančicu ružmarina i kuhajte na srednjoj vatri oko 5 minuta.
Zatim dodajte meso, sol i papar te stavite na jaku vatru i kuhajte uz povremeno miješanje. Kada je meso dobilo smeđu boju, maknite ružmarin (ako ste koristili grančice), dodajte crno vino i pustite da alkohol ispari.
Nakon toga vrijeme je da stavite i pasirani paradajz, a zatim slijedi kuhanje na laganoj vatri - tri sata i 30 minuta. Svakih 10-15 minuta promiješajte. Dodajte još začina po želji. (vecernji.hr)