Stvaraju "ovisnost": Najlakši recept za fine pogačice od 3 sastojka
Foto: Tuzlanski.ba

Vrlo lako se pripremaju i kod kuće od svega tri sastojka: samodizajućeg brašna, sirutke i margarina.

Ako nemate samodizajuće brašno na raspolaganju, možete ga vrlo lako napraviti i sami. Na 100 grama glatkog brašna stavite jednu čajnu kašikicu praška za pecivo i prstohvat soli.

Ako nemate sirutke, ne brinite i nju možete napraviti kod kuće. U 250 ml mlijeka stavite jednu kašiku limunova soka ili octa, promiješajte i ostavite da „odmara“ tako pet minuta prije nego što je dodate u recept. I to je to.

Sastojci:

250 g samodizajućeg brašna

160 ml sirutke

50 g margarina

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni.

2. Samodizajuće brašno stavite u veliku zdjelu te dodajte margarin narezan na manje komadiće.

3. Prstima utrljajte margarin u brašno.

4. Dodajte sirutku i lagano umijesite tijesto od svih sastojaka.

5. Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i mijesite ga svega par minuta. Što ga manje dodirujete to će kasnije biti ukusnije.

6. Razvucite dobiveno tijesto na debljinu oko jednog centimetara i čašom odrežite tijesto na desetak pogačica.

7. Dobivene pogačice stavite na namašćeni lim za pečenje i pecite otprilike 12 do 15 minuta u dobro zagrijanoj rerni, odnosno dok se ne ispeku do kraja. Površina pogačica trebala bi lagano požutjeti i postati hrskava.

8. Izvadite pogačice iz rerne i pustite da se ohlade prije posluživanja. (punkufer.hr)