Prelazak iz jedne stranke u drugu u Bosni i Hercegovini nije novina, no ipak mijenjanje HDZ-ovog političkog dresa za dres SDA svakako privlači pažnju jer nije riječ samo o promjeni stranke, nego o promjeni ideologije. 

Lokalni izbori i do sada neviđeni stranački prelasci: Kandidat u Tuzli prešao iz HDZ-a u SDA
Foto: Ilustracija | Zanimljiv transfer

Upravo to je razlog zašto je kandidat Božo Stjepić u fokusu javnosti posljednjih dana. 

Naime, Stjepić je 2020.godine bio kandidat za Gradsko vijeće na listi HDZ-a, a četiri godine poslije građane je iznenadilo njegovo ime na listi Stranke demokratske akcije za gradsko vijeće Tuzla. 

Kada je lista objavljena, ovaj 'transfer' je privukao posebnu pažnju građana koji se nisu štedjeli na komentarima.

"Do godine u SNSD šućur Allahu!'';'' Gdje ti je identitet'';''Ovo samo kod nas može, smijati se ili plakati'', samo su neki od komentara. 

U HDZ-u ne razumiju ovaj potez

O njegovom prelasku, oglasio se i Gradski odbor HDZ-a Tuzla. 

Božo Stjepić je, navode, isključen iz HDZ BiH na sjednici Gradskog odbora od 02.09.2024. godine nakon što je prekršio odredbe Statuta HDZ BiH.

''Aktivnosti Gradskog odbora na formiranju liste upućivale su na činjenicu da će Božo Stjepić biti na listi HDZ BiH jer je u zadnjih nekoliko godina bio aktivan član i član Savjeta MZ Ljubače ispred HDZ BiH. Budući da se pred sami istek roka za podnošenje listi Stjepić više nije javljao, bio je signal da se nešto događa. Naravno, da nitko nije očekivao da će promijeniti stranačku orijentaciju, a pogotovo da će se naći na listi SDA'', navode. 

Zanimljivo je da je Božo Stjepić i dalje je član Savjeta MZ Ljubače ispred HDZ BiH jer je u trenutačnim okolnostima nemoguće izvršiti njegovu smjenu budući da takvu odluku donosi većina u Gradskom vijeće Tuzla.

''Javnost treba da zna da je HDZ BiH u okviru svojih aktivnosti i rada kroz Savjet MZ Ljubače pokrenuo i realizirao niz važnih projekata za svakodnevni život kao što je rekonstrukcija ceste u naselju Markovići, Pavičići, izgradnja rasvjete na cesti prema naselju Suha, rekonstrukcija sportskog igrališta i Doma kulture i niz drugih. Uz to očekujemo i realizaciju nekoliko bitnih projekata u MZ Ljubače kao što je rekonstrukcija ceste u naselju Breze u dužini od 1200 metara'', ističu iz ove stranke. 

Iz Gradskog odbora HDZ BiH Tuzla ističu da su bili potpora idejama i aktivnostima koje je Božo Stjepić provodio proteklo vrijeme oko očuvanja kuglaškog kluba u kojem je jedno vrijeme bio na čelu, aktivnostima u samim Ljubačama kao i drugim sferama koje su se događale.

''Iz tog razloga nam je teško shvatiti ovakav potez, ali uvažavamo politički odabir svakog pojedinca. Naravno, da ovakav čin Bože Stjepića ima svoju pozadinu, ali to ostavljamo g. Stjepiću da pojasni javnosti'', zaključuju. 

''U kantonu Tuzla ni SDA nije k'o normalna SDA''

Listu stranke demokratske akcije na svom Facebook profilu prokomentarisao je i Srđan Puhalo, politički analitičar i psiholog.

On se, konkretno osvrnuo na kandidata ga gradonačelnika Tuzle kojeg je predložila SDA - Zorana Blagojevića.

''U Kantonu Tuzla ni SDA nije ko normalna SDA!!!'', napisao je Puhalo u opisu.

U komentaru su uslijedile brojne reakcije, a građani nisu izostavili ni Božu Stjepića.

U Kantonu Tuzla ni SDA nije ko normalna SDA!!!

Posted by Srdjan Puhalo on Tuesday, September 10, 2024