Želite li ubaciti metabolizam u petu brzinu i potaknuti topljenje masnih jastučića, u prehranu uključite đumbir. Ovaj azijski začin učinit će čudo za vašu liniju, čak i ako ga uključite u ovaj fini jesenski desert s jabukama, koji je savršen za one koji inače nisu vješti u pripremi kolača
150 grama višenamjenskog brašna
45 grama smeđeg šećera
25 grama kristaliziranog bijelog šećera
¾ čajne kašike mljevenog cimeta
½ čajne kašike praška za pecivo
½ čajne kašike mljevenog đumbira
¼ čajne kašike soli
110 grama maslaca
1 žlica naribanog svježeg korijena đumbira
Sastojci za nadjev:
8 jabuka
100 grama kristaliziranog šećera
2 kašike svježe iscijeđenog soka od limuna
1 kašika višenamjenskog brašna
1 kašika nasjeckanog svježeg đumbira
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 190 stepeni Celzija.
2. U kuhinjskom blenderu napravite tijesto: kratko sljubite brašno, šećer, cimet, prašak za pecivo, mljeveni đumbir i sol s maslacem dok ne dobijete teksturu mokrog pijeska.
3. Smjesi dodajte svježi đumbir i kratko izmiješajte. Prebacite smjesu u zdjelu i ohladite u hladnjaku.
4. Za nadjev ogulite jabuke, očistite ih od koštica i narežite na jednake dijelove. Poškropite ih limunovim sokom, dodajte brašno, šećer i svježi đumbir. Nadjev rasprostrite po limu za pečenje.
5. Preko jabuka ravnomjerno poškropite smjesu od tijesta. Pecite u rerni oko 50 minuta dok tijesto ne dobije zlatno-smeđu boju.
Savjet plus: Ako ne pazite liniju, ovaj jestivi nered s jabukom možete poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije. (zadovoljna.hr)