Pečenu kukuruzu premažite džemom, ohladite, narežite i poslužite. Prijatno!
Ne tako davno kukuruzno brašno svakodnevno se koristilo. Uz hljeb pripremala se i kukuruzna palenta (ali i od žitarica poput zobi, ječma i prosa) te začinjala mašću ili kiselim mlijekom.
Ovo je recept za kukuruzu, tradicionalno jelo koje su mnogi obožavali. Također, u receptu umjesto kukuruznog brašna možete upotrijebiti i kukuruznu krupicu.
Sastojci
20 g svježeg kvasca
400 ml mlijeka
so
400 g kukuruznog brašna
2 jaja
60 g šećera
150 ml slatkog vrhnja
80 g maslaca
1 kašika naribane limunove korice
20 g masti
150-200 g džema od marelica
Priprema
Kvasac razmutite u toplom mlijeku, dodajte malo soli, a zatim umiješajte kukuruzno brašno. Mješavinu ostavite da odstoji na toplom oko sat vremena.
Žumanjke pomiješajte sa šećerom, slatkim vrhnjem, maslacem, naribanom koricom limuna pa dodajte kukuruzno brašno i kvasac. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u pleh (veličine 22×36cm) koji ste prethodno namastili.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta. Pečenu kukuruznicu premažite džemom, ohladite, narežite i poslužite.
Prijatno!