Foto: Tuzlanski.ba

BBQ sos možete poslužiti i uz meso, prženu piletinu, na burgerima i pizzama. Poslužit će kao i odlična marinada za veganska "krilca" od karfiola.

Dobar sos oplemenit će okus bilo kojeg jela. U Sjedinjenim Američkim Državama veoma je popularan takozvani BBQ ili sos za roštilj. Ovaj sos možete koristiti u različitim varijantama.

Sos možete poslužiti i uz meso, prženu piletinu, na burgerima i pizzama. Također može poslužiti i kao odlična marinada.

U nastavku možete pročitat recept za BBQ sos koji je dodatno oplemenjen medom te mu daje neodoljivu slatkoću.

Ako imate dobar blender ili sjeckalicu povrća, možete ga pripremiti za manje od pola sata.

Sastojci za medeni BBQ sos:

235 g kečapa

100 g smeđeg šećera

65 ml jabukovo sirće

2 kašike meda

2 kašike ulja

2 češnja bijelog luka

1 veliki luk

1 kašika sosa Worcestershire

1 kašika limunova soka

1 čajna kašičica dimljene paprike u prahu

½ čajne kašičice čilija u prahu

sol i biber po želji

Priprema sosa za roštilj:

Zagrijte ulje u tavi pa na njemu prepirjajte luk narezan na manje komade. Pirjajte luk sve dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Za to će vam biti potrebno 15-ak minuta.

Dodajte i nasjeckani bijeli luk i pirjajte sve zajedno još jednu minutu.

Prebacite pirjani luk i bijeli luk u sjeckalicu povrća zajedno s ostalim sastojcima za sos: kečapom, jabkovim sirćetom, smeđim šećerom, medom, sosom Worcestershire, limunovim sokom, dimljenom paprikom u prahu, čilijem, soli i biberom.

Miksajte sve dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu.

Prebacite sos u staklenu posudu i držite u frižideru 10-ak dana.

Poslužite s mesom po želji. Prijatno!

(Oslobođenje.ba)