Recept za lažnu pizzu s mljevenim mesom koja će vas oduševiti
Foto: Tuzlanski.ba

Ljubiteljice turskih sapunica sigurno su čule za lahmacun. Taj turski specijalitet jedno je od njihovih najpopularnijih jela.

Lahmacun je zapravo tanašni kruščić nalik tortilji premazan nadjevom od mljevenog mesa, a nazivaju ga i turskom pizzom.

U originalu se uglavnom radi s mljevenom janjetinom ili u kombinaciji s junetinom. Mi vam danas donosimo recept s junetinom, ali slobodno ga prilagodite svom ukusu i stavite drugo meso, prenosi Zadovoljna.hr.

Naadjev (za 5 lahmacuna):

- 200 grama mljevene junetine
- 1 luk srednje veličine
- 3 češnja bijelog luka
- 1 velika šaka peršunovog lista
- 1 svježa crvena paprika
- 4 velike supene kašike pasiranog paradajza
- 1 čajna kašika mljevenog čilija
- 1 čajna kašika mljevene crvene paprike
- sol i biber u količini po vlastitom ukusu

Sastojci za tijesto:

- 300 grama brašna za dizano tijesto
- 15 grama svježeg kvasca
- 250 ml tople vode
- 1 čajna kašika soli
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- 3 supene kašike mlijeka i kašičica šećera (za kvasac)

Priprema:

1. Započnite s pripremom nadjeva. Prvo sve sastojke za nadjev osim mesa stavite u sjeckalicu i narežite nasitno. Pripazite samo da vam se sve ne pretvori u pastu, sastojci moraju biti fino sjeckani, a ne kašasti. Izručite sve u posudu, dodajte meso i zatim rukom sve dobro mijesite 2-3 minute dok se sve lijepo ne poveže. Začinite po potrebi dodatno, slobodno se poigrajte začinima i dodajte neke po svom ukusu.

2. Sada počnite s pripremom tijesta. Prvo aktivirajte kvasac. Na laganoj vatri umlačite mlijeko sa šećerom. Razmrvite u to kvasac, dobro promiješajte kašikom i zatim pospite s malo brašna i ostavite da se diže. Brašno stavite u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto. Kad se kvasac digne, ubacite ga u posudu i povežite s brašnom. Dodajte sol i vodu pa zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, premažite ulje, vratite u posudu, pokrijte plastičnom folijom i pustite da se diže sat vremena.

3. Kad se tijesto diglo, podijelite ga na pet jednakih dijelova i oblikujte manje kugle. Razvaljajte kuglu što je tanje moguće na pobrašnjenoj površini kako vam se tijesto ne bi lijepilo. Stavite na njega dvije kašike nadjeva i zatim prstima lagano nadjev raširite po cijelom tijestu i malo ga utisnite. Na isti način završite ostale kugle i stavite ih na plehove za pečenje.

4. Lahmacun pecite 10-ak minuta na 220 Celzijevih stepeni. Gotov je kad se površina lijepo zapeče, a rubovi postanu tamni. Prije serviranja možete ga pošpricati s malo limunovog soka, dodati malo sjeckanog peršuna i luka. Zatim ga zarolajte i jedite kao wrap. (Tuzlanski.ba)