Dolazak jeseni i približavanje zimskog perioda znači početak planiranja i spremanja zimnice. 

Nije sve u pripremi: Greške koje mogu pokvariti zimnicu
Foto: Pixabay - Ilustracija | Kisele paprike

Zimnica je odličan način da razne vrste povrća i ljetnih plodova sačuvamo kako bismo u njima uživali i u hladnim danima. 

Priprema zimnice, iako se čini nije jednostavna. Mnogo je faktora koji mogu dovesti do greške koja može uništiti kvalitet i okus povrća. Od nespretno sterilizovanih staklenki do neadekvatno spremljenih sastojaka, ovih nekoliko kritičnih koraka može odlučiti između uspješnog uživanja i neugodnog razočarenja.

Tako je spremajući zimnicu potrebno izbjeći sljedeće greške. 

Nepoštovanje higijenskih standarda

Jedan od najvažnijih faktora u pripremi zimnice je higijena i čistoća. Ako ne obratite dovoljno pažnje na čistoću tokom procesa, lako možete izazvati kontaminaciju koja može dovesti do kvarenja. 

Potrebno je oprati ruke, posuđe i pribor koji će se koristiti prije samog početka pripreme. Također, temeljno sterilizovati posude i poklopce kako ne bi došlo do kvarenja zimnice. Uvijek odvojiti oštećene dijelove povrća kako ne bi došlo do kvarenja. 

Nepravilno kuhanje ili prerada

Ako ne pratite uputstva za kuhanje ili preradu i ako ne kuhate dovoljno dugo ili na prevelikoj ili premaloj temperaturi, to može uticati na kvalitet zimnice. Važno je pratiti preporučeno vrijeme i temperaturu.

Nedovoljno zatvoreni poklopci

Ako poklopci nisu pravilno zatvoreni, vazduh može ući u staklenke i uzrokovati kvarenje. Uvjerite se da su poklopci čvrsto zatvoreni i da nema promašaja.

Nedostatak konzervansa ili kiseline

Kod nekih recepata može biti potrebno dodati konzervans ili kiselinu da bi se produžila trajnost zimnice. Ne zaboravite da pratite recept i dodate sve potrebne sastojke.

Korištenje metalnih poklopaca sa hrđom 

Metalni poklopci koji su zahrđali mogu uzrokovati kontaminaciju. Koristite poklopce koji su u dobrom stanju i bez hrđe.

Neodgovarajuće doziranje začina i soli

Previše ili premalo začina, soli ili drugih dodataka može uticati na kvalitet i trajnost zimnice. Uvijek pratite uputstva u receptu, i nemojte pogriješiti u omjeru svih sastojaka.

Zatvaranje prije vruće zimnice

Ako staklenke zatvorite dok su još vruće, može doći do stvaranja kondenzacije unutar staklenki, što može uzrokovati rast plesni ili bakterija.

Nepravilno čuvanje

Čuvanje zimnice na pravom mestu i u odgovarajućim uslovima od presudne je važnosti za očuvanje njenog kvaliteta Zimnicu treba čuvati na hladnom, tamnom i suvom mestu. Izlaganje svetlu i toplini može ubrzati proces kvarenja. Idealna temperatura za čuvanje zimnice je između 10°C i 20°C, u prostoru koji je zaštićen od direktnog sunčevog svjetla.

Pratite sve savjete i preporuke kako bi zimnica bila u savršenom stanju i spremna za degustaciju i uljepšavanje hladnih noći. Uživajte u salatama koje će upotpuniti vaše obroke i porodična druženja.