Centralna mevludska svečanost Medžlisa Islamske zajednice Tuzla u okviru manifestacije “Stazama Poslanika islama” održan je u subotu, 14. septembra 2024. godine u Džamiji „Kralj Abdullah“.

Foto: Screenshoot

Centralna mevludska svečanost Medžlisa Islamske zajednice Tuzla u okviru manifestacije “Stazama Poslanika islama” održan je u subotu, 14. septembra 2024. godine u Džamiji „Kralj Abdullah“.

Svečanosti je prisustvovao muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik MIZ Tuzla prof. dr. Amir Karić, tuzlanski imami, muderrisi i brojne džematlije.

Riječi dobrodošlice uputio je imam hafiz dr. Edin-ef. Peštalić iskazavši radost i zadovoljstvo da je Kraljeva džamija domaćin ove mevludske svečanosti.

Program su izveli članovi hora „Gazi Turali-beg“, a prigodno predavanje je održao glavni imam hafiz Huskanović koji je u uvodnom dijelu obraćanja podsjetio na važnost govora o Poslanika a.s., učenju i čitanju o njegovom životu i svemu što je on ostavio.

''Govoriti o Poslaniku a.s. je golemo. Čovjek što više o njemu čita i saznaje o njemu postaje svjestan da se riječima ne može izraziti Poslanikov a.s. značaj i veličina koju mu je Allah dž.š. ukazao'', rekao je glavni imam.

Glavni imam Huskanović je ukazao na odnos koji je Poslanik a.s. imao prema ljudima, ističući blagost i milost koje je on iskazivao  prema ljudima svog vremena.

Svoje sadržajno obraćanje je zaključio porukama da se govora o Poslaniku a.s. ne možemo zasititi i da nam je on svjetionik jer ko je pokoran Poslaniku a.s. on je pokoran i Allahu dž.š.

Prigodnim riječima obratio se muftija Fazlović koji je istakao da na ovakvim susretima obnavljamo vezu sa Poslanikom a.s., podsjećamo se na taj veliki datum 12. rebiul-evvel kada je rođen odabrani miljenik Muhammed s.a.v.s.

''Želimo da ukažemo na veličinu tog događaja. Potrebno nam je da razbuđujemo naša srca, osvijetljavamo naše duše, bistrimo naš um, slušajući učenje Kur’ani-kerima, zikr, salavate, sudjelujući u razgovoru o Poslaniku a.s., o značenjima naše lijepe vjere kako nam se kazuje u Kur’ani-kerimu, kako je naš Poslanik a.s. nama predstavio u Allahovoj knjizi i kako je on govorio i o sebi i o svom ummetu''.

Muftija Fazlović je naglasio da je inspirativno da su više puta spomenute kur’anske riječi s porukom da je Muhammed a.s. preči, važniji muslimanima od njih samih. To su riječi sa velikim značenjem, valja ih razumjeti.

''Mi se povodom i ovog mevluda želimo čvršće povezati s našim Poslanikom a.s., a to nam naša vjera omogućava. Naša vjera nam omogućava živu vezu. Živa veza sa Allahom dž.š. putem Kur’ani-kerim, namaza, zikra ali i putem salavata. Tako mi obnavljamo naše obaveze, našu vjeru u jednog Boga i naše vjerovanje u Poslanika a.s. I onda sa snagom te vjere budemo lijepe riječi i dobrog djela istajni u tome na pravom putu, siratul-mustekimu'', zaključio je.

Program je moderirao Esmir-ef.Hasanović.