zimnica
Kada je pravo vrijeme za kiseliti kupus? Ova temperatura pokazala se kao najbolja
Skoro pa je i nezamislivo provesti zimu i obroke bez salate, a kiseli kupus je godinama na vrhu liste kao najpoželjniji dodatak jelima. Kiseli kupus je jako zdrav prije svega jer sadrži vitamin C i donosi brojne benefite po zdravlje, osim...
Nije sve u pripremi: Greške koje mogu pokvariti zimnicu
Zimnica je odličan način da razne vrste povrća i ljetnih plodova sačuvamo kako bismo u njima uživali i u hladnim danima. Priprema zimnice, iako se čini nije jednostavna. Mnogo je faktora koji mogu dovesti do greške koja može uništiti kval...
Turšija bez kuhanja: Brza i ukusna zimnica
Vrijeme je za zimnicu! Vjerovale ili ne, ova turšija bez kuhanja oduzeće vam tek pola sata. Više će vam trebati da priprimite tegle! Evo kako se sprema hladna turšija Najveći bonus ovog recepta? Ne morate ga koristiti samo za turšiju. On j...
Dobar i za početnike: Domaći recept za najbolji ajvar koji nikada ne razočara
S obzirom na to da se oko sastojaka i domaćeg recepta za ajvar vode brojne polemike, ovo je jedan recept koji će biti dobar i za početnike. Sastojci za ajvar: 10 kg crvene paprike, 3 velika plava patlidžana, 5 dl ulja, sol po želji, 1 veli...
Kako pravilno kiseliti kupus
U našim krajevima kiseli kupus je najvažnija zimnica iz pregršt dobrih razloga: lako ga je uzgojiti, svake jeseni bogato rodi, pristupačne je cijene, postupak kiseljenja je jednostavan i posve prirodan, ne kvari se i čuva bez problema cijel...
Priprema domaće zimnice tri puta jeftinija od kupovine gotovih proizvoda
Dolaskom septembra većina domaćica počinje kalkulisati šta se više isplati - kupiti ili, unatoč nedostatku vremena ili umijeća, same pripremiti zimnicu. Brzi tempo života, nedostatak mjesta za odlaganje tegli ili znanje koje nedostaje kada...
Zbog neodstatka šljiva odlučili da prave džem od bundeva
Proljećni mrazevi i sušno ljeto krivi su što u fočanskom kraju šljive i jabuke nema “ni za lijeka”, ali slatki dio zimnice, zahvaljujući bundevi, ipak neće izostati. Vrtovi pored Drine u Jošanici kod Foče prepuni su bundeve, pa su mještani,...
Priprema zimnice je u toku: Kako pripremiti savršen pinđur?
Među tipične i tradicionalne proizvode na području zemalja Balkana izdvaja se i pinđur. Iako će mnogi reći da je sličan ajvaru, gurmani itekako znaju razliku. Ljubiteljima zimnice sigurno će se dopasti ovaj recept! Sastojci: 4 kg zrelog par...