Foto: Tuzlanski.ba

Miris crumblea od jabuka kojem ćete priključiti malo cimeta djeluje baš neodoljivo. No, neka ova sezona bude kulinarski još odvažnija i mrvičastom kolaču priredi glamurozni make-over – u kombinaciji s cheesecakeom!

Iako će se na prvu ruku učiniti da ova kombinacija traži dosta truda, proces uveliko olakšava to što se torta zapravo ne peče, osim pripreme mrvičastog posipa koji je gotov za čas, prenosi Miss7.

Zajamčeno bogatstvo okusa i vizualna neodoljivost nikoga neće ostaviti ravnodušnima. Lagan, sladak i zavodljiv okus ove torte bit će savršena tačka na i nakon najsvečanijeg ručka ili elegantan i ukusan zalogaj uz kafu s prijateljicama.

Evo kako ćete složiti pravo malo slatko remek djelo: 

Sastojci: 

2 jabuke kiselijih nota (oko 625 g), oguljene  izrezane na komade

150 g maslaca plus maslac za oblaganje kalupa

300 g keksa (Digestive ili sličnih)

500 g mascarponea

125 g šećera u prahu

1 kašičica ekstrakta od vanilije

1 kašičica cimeta

150 ml vrhnja za šlag

Sastojci za mrvičasti posip:

125 g brašna

60 g smeđeg šećera

60 g maslaca

Priprema:

Stavite jabuke u tavu sa smeđim šećerom i dodajte 2 kašike vode. Miješajte par minuta na laganoj vatri dok se šećer ne otopi, a zatim tekućinu u tavi prokuhajte, poklopite i pustite da krčka 4-5 minuta dok jabuke ne omekšaju (pazite da se ne prekuhaju).

Jabuke zatim procijedite, ostavite da se ohlade, a sirup stavite sa strane.  Kekse zdrobite u procesoru za hranu ili uz pomoć vrećice i valjka dok ne dobijete finu smjesu. Keksima dodajte otopljeni maslac i miješajte dok se sastojci sasvim ne sjedine.

Smjesu utisnite u podnožje kalupa, kojeg ste prethodno namastili i obložili papriom za pečenje, te ostavite da se ohladi.

U velikoj zdjeli izmiksajte mascarpone, šećer u prahu, ekstrakt vanilije i cimet, a kada se smjesa sjedini dodajte vrhnje za šlag te miksajte dok ne dobijete gustu konzistenciju. Smjesu zatim rasporedite na podlogu od keksa u ravnomjernom sloju i stavite u frižider najmanje šest sati ili ohladi preko noći.

Sirup koji je nastao kuhanjem jabuka dovedite do vrenja, a zatim ostavite da se krčka minutu. Izlijte ga u vrč, pokrijte folijom i pustite da se ohladi.

Za mrvičasti posip zagrijte rernu na 180 ° C , a pleh obložite papirom za pečenje. Stavite brašno u posudu s prstohvatom soli. Dodajte maslac i šećer i trljajte vrhovima prstiju dok ne smjesa ne počne nalikovati  na grube mrvice. Rasporedite je na pripremljeni pleh i pecite oko 15 minuta, dok ne postane hrskava i zlatna. Ostavite da se potpuno ohladi na pladnju.

Vrijeme je za posluživanje! Tortu izvadite iz kalupa a zatim nanesite mrvičasti posip. Dodajte jabuke, a zatim ponovo mrvičasti posip. Ovu preukusnu slatku kombinaciju zalijte sirupom koji je ostao do kuhanja jabuka i uživajte. (Tuzlanski.ba)