Kada temperature porastu, nema boljeg načina da započnete dan nego s laganim i osvježavajućim doručkom.

Ne znate šta doručkovati? Probajte ovaj lagani i osvježavajući recept za vruće dane
Foto: Chat GPT 4 | Ilustracija

Ovaj recept kombinuje sezonsko voće, kremasti jogurt i hrskavu granolu kako bi vam pružio idealan obrok za tople ljetne jutre.

Sastojci:

1 šolja grčkog jogurta
1/2 šolje svježe nasjeckanog voća (jagode, borovnice, maline ili breskve)
1/4 šolje granole ili domaćih zobenih pahuljica
1 kašika meda ili javorovog sirupa
Listići svježe mente za ukras (po želji)

Priprema:

Priprema voća: Prvo temeljito operite i nasjeckajte svježe voće po vašem izboru. Jagode narežite na tanke kriške, a breskve na kockice. Ako koristite borovnice ili maline, one su već spremne za upotrebu.

Složite slojeve: U prozirnu čašu ili zdjelicu, stavite prvo sloj grčkog jogurta. Na jogurt pažljivo rasporedite polovinu nasjeckanog voća, stvarajući šareni sloj.

Dodajte hrskavost: Preko voća pospite granolu ili zobene pahuljice. Ovo će dodati teksturu i hrskavost vašem doručku, što ga čini još primamljivijim.

Slatki završni dodir: Prelijte sve s kašikom meda ili javorovog sirupa, ovisno o vašim preferencijama. Slatkoća će se lijepo uklopiti s kremastim jogurtom i svježim voćem.

Ukrasite i poslužite: Na kraju, po želji, ukrasite doručak s nekoliko listića svježe mente za dodatni miris i okus.

Vaš lagani ljetni doručak je spreman za uživanje!

Ovaj doručak je ne samo ukusan, već i zdrav. Jogurt je bogat proteinima i probioticima, voće obiluje vitaminima i antioksidansima, dok granola osigurava potrebnu dozu vlakana. Ovaj obrok će vas održati sitima do ručka, a istovremeno vas neće opteretiti u vrućim ljetnim danima.