Napravite tortu od kafe
Foto: Tuzlanski.ba

Ako ste ljubitelj kafe, ovo je pravi slatkiš za vas!

Sastojci:

Za kore: 

– tri cijela jajeta + 2 bjelanceta

– 100 g šećera

– 150 g brašna

– pola kašike cimeta (ako volite)

– prašak za pecivo

– 50g mljevenog lješnika (ili oraha)

Za fil:

– 100 g putera

– 100 g kikiriki putera (može i tahini, puter od lješnika itd)

– dvije kesice vanil šećera

– aroma vanile

– 50ml jake kafe

– 150ml slatke pavlake

Priprema: 

Rernu stavite da se grije na 200 stepeni. Dotle napravite prvo kore. Umutite jaja sa šećerom, posebno bjelanca. U odvojenoj činiji pomješajte brašno, mljeveni lješnik, cimet i prašak za pecivo. Dodajte u žumanca izmiješajte, pa na kraju dodajte snijeg od bjelanaca i polako miješajte da ne padne previše.

Sipajte u kalup ili pleh pa stavite da se peče na 35 minuta. Kad bude gotovo treba malo da se ohladi.

Sada zamutite puter sa šećerom da dobijete finu pjenu, pa dodajte i lješnik puter. Dodajte slatku pavlaku, kafu i aromu vanile i mutite dok ne dobijete vazdušasti krem.

Podijelite patišpanj na tri kore. Ako ste pekli u kalupu, koncem isjecite, a ako ste pekli u plehu samo isjecite na tri pravougaonika približno iste veličine.

Krem podijelite na četiri dijela i namažite kore, sa tim na ćete na kraju cijelu tortu da premažete tankim slojem.

Ukrasite sa mljevenim lješnicima i čokoladom, a možete naći i bar zrna kafe! (N1)