Lahmacun: Lažna pizza s mljevenim mesom koja će vas oduševiti
Foto: Tuzlanski.ba

Ljubiteljice turskih sapunica sigurno su čule za lahmacun.

Taj turski specijalitet jedno je od njihovih najpopularnijih jela. Lahmacun je zapravo tanašni kruščić nalik tortilji premazan nadjevom od mljevenog mesa, a nazivaju ga i turskom pizzom. U originalu se uglavnom radi s mljevenom janjetinom ili u kombinaciji s junetinom.

Nadjev: 200 g mljevene junetine, 1 luk srednje veličine, 3 češnja češnjaka, 1 velika šaka peršinova lišća, 1 svježa crvena paprika, 4 velike supene kašike pasirane rajčice, 1 čajna kašičica mljevenog čilija, 1 čajna kašičica mljevene crvene paprike, sol i papar u količini po vlastitom ukusu

Sasojci za tijesto: 300 g brašna za dizano tijesto, 15 g svježeg kvasca, 250 ml tople vode, 1 čajna kašičica soli, 1 suena kašika maslinova ulja, 3 supene kašike mlijeka i kašičica šećera (za kvasac)

Priprema: Započnite s pripremom nadjeva. Prvo sve sastojke za nadjev osim mesa stavite u sjeckalicu i narežite nasitno. Pripazite samo da vam se sve ne pretvori u pastu, sastojci moraju biti fino sjeckani, a ne kašasti. Izručite sve u posudu, dodajte meso i zatim rukom sve dobro mijesite 2-3 minute dok se sve lijepo ne poveže. Po potrebi dodatno začinite, slobodno se poigrajte začinima i dodajte neke po svom ukusu.

 Sada počnite s pripremom tijesta. Prvo aktivirajte kvasac. Na laganoj vatri smlačite mlijeko sa šećerom. Razmrvite u to kvasac, dobro promiješajte žlicom i zatim pospite s malo brašna i ostavite da se diže. Brašno uspite u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto. Kad se kvasac digne, ubacite ga u posudu i povežite s brašnom. Dodajte sol i vodu pa zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, premažite ulje, vratite u posudu, pokrijte plastičnom folijom i pustite da se diže sat vremena.

Kad se tijesto diglo, podijelite ga na pet jednakih dijelova i oblikujte manje kugle. Razvaljajte kuglu što je tanje moguće na pobrašnjenoj površini kako vam se tijesto ne bi lijepilo. Stavite na njega dvije kašike nadjeva i zatim prstima lagano nadjev raširite po cijelom tijestu i malo ga utisnite. Na isti način završite ostale kugle i stavite ih na protvane za pečenje.

Lahmacun pecite 10-ak minuta na 220 Celzijevih stepeni. Gotov je kad se površina lijepo zapeče, a rubovi postanu tamni. Prije serviranja možete ga pošpricati s malo limunova soka, dodati malo sjeckanog peršina i luka. Zatim ga zarolajte i jedite kao wrap. (zadovoljna.hr)