Bosanski ćevap je starinsko bosansko jelo, koje se pravi od ostataka starog hljeba ili pogače uz puno crvenog luka i komadića mesa.
Postoji više verzija ovog tradicionalnog obroka, a u nekim krajevima ga nazivaju poparom, potkožicom, bosanskim ćevapom ili koricama.
Na Youtube kanalu Moj kutak postoji recept za pripremu ovog jela, a u istom videu možete pronaći i recept za domaću pogaču.
Važno je napomenuti da se u različitim krajevima drugačije pravi pa osim u načinu pripreme, ovo jelo možete pripremati s pilećim mesom ili suhim mesom.
Sastojci
1.5 kg suhih kosti
tvrda pogača
šest glavica crvenog luka
500 grama junćeg mesa
začini (biber, sol)
Priprema
U veću šerpu dodajte suhe kosti, meso i vodu te kuhajte na laganoj vatri nekoliko sati. Dodajte malo soli, a pazite jer suhe kosti mogu biti slane. Dok se meso kuha, narežite staru pogaču ili hljeb na sitne komade i redajte u tepsiju u kojoj planirate poslužiti jelo. Potom narežite luk prema željenom obliku, dodajte nekoliko kašika ulja i pržite na laganoj vatri.
Temeljac u kojem se kuhalo meso, iskoristite tako što ćete ga preliti preko pogače ili hljeba, pokrijte aluminijskom folijom i ostavite oko 10 minuta da dobro upije. Dok se luk prži, možete dodati i malo temeljca da luk brže omekša. Nakon što je pogača upila temeljac, dodajte komadiće mesa i luk te biber.