Iako porijeklom iz perzisjkih krajeva, ovo jelo se često priprema u Bosni i Hercegovini. Tako je vremenom postalo dio i tradicionalne bosanske kuhinje.
Od ovog jela će zamirisati cijela kuća, jednostavno se priprema, ali će vam trebati malo više vremena – pa računajte i na to. Ipak, isplati se, jer kadun butići su jelo koje svi vole.
Iftarski meni donosi recept za ovo tradicionalno, a ipak mnogima omiljeno jelo.
Sastojci
750 g mljevenog mesa, teletine ili junetine
100 g riže
Jedna glavica crvenog luka
Začini: so, biber, muškantni oraščić, peršun
1 jaje
Ulje za prženje
3 jajeta
3 kašike brašna za pohovanje.
Priprema
Na luku ispržite dvije trećine mesa, a jednu trećinu ostavite sirovu.
Kada se meso ohladi umiješajte kuhanu rižu, začine i jedno jaje.
Masu izjednačite i formirajte butiće.
Dovoljno je onoliko mase koliko stane na dlan.
Oblikovane butiće umočite u smjesu umućenih jaja, brašna i soli pa ih pržite u vrelom ulju po 4 do 5 minuta sa obje strane.
Prijatno!