Foto: Tuzlanski.ba

Omiljeni kolač u ljetnjem izdanju, vrlo lagan i osvježavajuć...

Cheesecake je jedna od onih slastica koju gotovo svi obožavaju i za koju postoji jako puno različitih recepata. Prednost ovog prefinog deserta je i u tome što se može napraviti s raznim voćem, a s obzirom na to da je sezona marelica, donosimo jednostavan recept za osvježavajući cheesecake s tim zdravim voćem. Marelice su zdrave i u kulinarstvu se mogu se iskoristiti na razne načine. Savršeno se slažu s mljevenim keksima i neodoljivom kremom od sira, a ova je slastica vrlo lagana i osvježavajuća pa je za vruće ljetne dane savršen izbor, prenosi Žena.hr. Jedini je nedostatak što s tanjira nestaje – u trenu!

Sastojci:

-200 grama mljevenog plazma keksa
-80 grama otopljenog maslaca
-6 komada zrelih marelica
-500 grama kremastog sira
-100 grama šećera u prahu
-1 pakovanje vanilin šećera
-3 komada jaja
-6 kašika pekmeza od marelica

Priprema:

Zagrijte rernu na 160 stepeni. Mljeveni keks pomiješajte s otopljenim maslacem pa smjesu rasporedite u okrugli kalup za pečenje, sve dobro utisnite prstima kako bi bilo ravnomjerno.

Stavite u rernu i pecite 8 do 10 minuta ili dok smjesa ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz rerne i ostavite sa strane da se hladi.

Za punjenje, očistite marelice od koštica i nasjeckajte ih na manje komadiće. U velikoj zdjeli mikserom umutite kremasti sir, šećer i vanilin šećer pa dodajte jaja i dobro sve izmiksajte. Na kraju umiješajte i sjeckane marelice.

Premažite kremu preko podloge od keksa i stavite u rernu te peci oko 50 minuta. Nakon što se cheesecake ohladio, maknite kalup.

Za preljev, u malom loncu otopite pekmez od marelice pa prelijte preko cheesecakea.

Pokrijte i ostavite da se hladi u frižideru najmanje 4 sata prije posluživanja. Po želji ukrasite kriškama marelica. (Tuzlanski.ba)