Foto: Tuzlanski.ba

Kada u kuhinji i frižideru nemate previše namirnica, a zaželjeli ste se nekog brzinskog deserta, spas potražite u ovom ukusnom kolaču s jabukama za koji vam treba samo jedno jaje, dvije jabuke i minimum dodatnih sastojaka. Ovaj je recept posljednjih sedmica pravi internetski hit, a jedan od razloga za to je i činjenica da vam za njegovu pripremu ne treba ni mikser ni rerna.

Naime, on se peče u tavi na šporetu ili ploči za kuhanje. Mnogi su na društvenim mrežama i YouTubeu objavili svoje varijante ovog deserta, a mi vam donosimo recept s kanala Arab Sweets koji je dosad skupio gotovo 10 miliona pregleda, prenosi Zadovoljna.hr.

Sastojci za nadjev:

- 2 velike jabuke
- 30 grama maslaca
- 30 grama šećera
- cimet po želji

Sastojci za tijesto:

- 1 jaje
- 30 grama šećera
- 8 grama vanilin-šećera
- 30 ml ulja
- 150 grama jogurta
- 140 grama glatkog brašna
- 8 grama praška za pecivo

Priprema:

1. Jabuke prvo ogulite, zatim operite, prepolovite i odstranite koštice te naposljetku narežite na kriške.

2. Jaje razmutite sa šećerom i vanilin-šećerom. Dodajte ulje i dobro promiješajte, a nakon ulja jogurt. Na kraju umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo koje prvo možete i prosijati. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu.

3. U tavi rastopite maslac i zatim dodajte šećer pa promiješajte. Zatim u tavu stavite jabuke i pirjajte na laganoj vatri 10-tak minuta. Nakon toga po želji ubacite cimet i promiješajte. Prelijte jabuke pripremljenom smjesom, lagano je poravnajte špatulom kako biste jabuke u potpunosti prekrili. Stavite poklopac na tavu i pecite kolač 10 minuta.

4. Zatim čačkalicom provjerite je li unutrašnjost kolača suha. Ako na čačkalici nema mokrih ostataka smjese, preokrenite ga na drugu stranu kako bi se i ona zapekla. To ćete najlakše napraviti tako što ćete tanjirom veličine tave prekriti kolač, a zatim ga okrenuti skupa s tavom i tako ga izručiti na tanjur. Zatim ga jednostavno s tanjira opet premjestite u tavu. Opet poklopite tavu i pustite da se kolač peče još pet minuta. (Tuzlanski.ba)