Iako smo navikli na stare tradicionalne recepte baklave, ovaj put donosimo novu priču baklave sa kikirikijem i keksom.
Za sve ljubitelje kikirikija, ova poslastica biće nezaobilazni dio trpeze. Jednostavan u pripremi sa vrlo neobičnim ukusom.
Sastojci
500 g kora za pitu
200 g mljevenog keksa
200 g mljevenog neslanog kikirikija
200 ml ulja
Agda
800 ml vode
400 g šećera
1 limun
Priprema
Prvo sjedinite mljeveni kikiriki sa mljevenim keksom. Na radnu površinu raširite jednu koru, poprskajte je uljem, na nju stavite još jednu koru i također je poprskajte uljem.
Stavite treću koru odozgo, poprskajte uljem i na jedan kraj stavite po 4-5 kašika mješavine kikirikija i keksa. Urolajte i rolate složite u nauljen pleh.
Postupak ponovite dok ne potrošite sav materijal.
Svaki rolat u tepsiji premažite sa malo ulja. Isjecite na komade i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 15min, odnosno dok ne porumeni.
Dok se baklava peče spremite agdu.
U 800 ml vode stavite šećer i kolutove limuna i stavite da provrije. Kada je baklava pečena, tako vruću pažljivo je prelijte ovim vrućim preljevom i ostavite da se ohladi. Prijatno!