Kuhinja
Recept dana: Najfinije hrenovke u tijestu
Ovaj jednostavni snack volimo još od djetinjstva. Tijesto je posebno mekano zbog dodatka mlijeka, a hrenovke prethodno prokuhajte kako bi bile još sočnije. Poslužite uz umak od senfa ili majonezu. Sastojci: - 1kg brašna - tri žumanjca - jed...
Recept za pravi sočan polagani burek
Isprobajte recept za sočan burek od gotovih kora. Burek je najpoznatija pita. Ako želite da napravite originalni domaći burek, recept donosimo u prilogu: Odličan je za porodičnu večeru uz jogurt, a sastojke skoro svi imaju kod kuće, pa ne m...
"Limunada" od jagoda savršena za toplije dane
Sve što treba za "svježu vodu" jest voće prema izboru, voda i malo šećera, ali prema želji recept možete zakomplikovati jestivim cvijećem, začinima ili dodatkom alkohola poput ruma ili votke... Agua frescas popularna su meksička pića u koji...
Sočna čokoladna rolada bez brašna: Desert za cijelu porodicu
Ovaj fini desert možete jesti cijeli vikend ili njime oduševiti goste. Pazite samo da roladu pripremite unaprijed jer mora stajati u frižideru nekoliko sati kako bi se dovoljno ohladila... Broj osoba: 6 Priprema: 40 minuta Sastojci: 150 g č...
Recept za originalne hamburger zemičke star preko 200 godina: Ovo je tajna njemačkih pekara
Prije više od 200 godina, kada su pomorci iz cijelog svijeta došli u luku Hamburga, nastala je kulinarska legenda: zemička za hamburger. Njemački pekari su osmislili brzu užinu u pokretu, pa su u zemičku stavili meso i taj obrok je i dan da...
Recept za slasni francuski cheesecake od samo pet sastojaka
Fiadona je jedna od najpopularnijih slastica na Korzici, a jednostavno je možete pripremiti i kod kuće od samo nekoliko sastojaka... Cheesecake fiadona dolazi s francuskog juga i omiljen je na Korzici, gdje svaka porodica ima svoju malu taj...
Napravite liker od jagoda i zove: Uživajte u okusu proljeća čitavu godinu
Liker od jagoda i zove vrlo je jednostavno pripremiti, a osim što ćete spremiti slatke mirise proljeća za čitavu godinu, imate i dobar razlog za šetnju šumom kako biste nabavili sastojke. Počinje sezona jagoda… i već malo žalimo jer će brzo...
Bogata, sočna i slatka: Pravi recept za savršenu baklavu
Ako ste planirali praviti tradicionalnu baklavu za Bajram, pažljivo slijedite korake napisane u receptu i ispecite baklavu za pamćenje. Baklava je bogata, slatka i sočna slastica koju poznaje cijeli svijet, a originalno nam dolazi iz kuhinj...
Tajna ukusne paste Fettuccine Alfredo: Kako napraviti savršen umak kod kuće
Postoje različite verzije ovog jela, neke uključuju dodatne sastojke poput piletine ili povrća, ali osnovni sastojci ostaju isti. Jelo je dobilo ime po svom tvorcu, Alfredu di Lelio, koji ga je stvorio u svom restoranu u Rimu 1914. godine....
Osvježavajući kolač s malinama i čokoladom: Savršena slatko-kisela kombinacija
Čokoladni kolač s malinama je savršena kombinacija slatke čokolade i osvježavajućih malina. Ovaj kolač će vas osvojiti svojim bogatim okusom i teksturama. Sastojci: - 150 g brašna - 300 g malina - 250 g čokolade za kuhanje - 150 g putera -...
Recept dana: Grčka pita od narandže
Ovo jelo datira još iz antičke Grčke i do danas je ostalo popularno jelo u Grčkoj, ali i u mnogim drugim zemljama širom svijeta. Ovo jelo se često poslužuje kao predjelo ili kao lagani obrok, a može se jesti i topla ili hladna. Grčka pita j...
Idealan brzi doručak: Jednostavni pečeni mini omleti
Zdrava verzija popularnih muffina pružit će energiju i bit ćete spremni za novi radni dan... Postoje ona jutra kada prekasno ustanemo pa nemamo vremena doručkovati, kao i ona "lijena" jutra kada baš i nemamo volje raditi obilan doručak, već...
Recept za ukusnu topu: Savršeno predjelo za iftar
Kao mladi 'food bloger' iz Sarajeva, Hajrudin Šišić dijeli recepte tradicionalne bosanske kuhinje, ali i modernih internacionalnih jela koja su popularna u svijetu. Topa je popularno jelo koje se može naći u mnogim restoranima u skoro svim...
Znate li kada koristiti oštro, a kada glatko pšenično brašno?
Glatko i oštro pšenično brašno razlikuju se po teksturi zrna i sposobnosti razvijanja glutena, a shhodno tome koriste se za izradu drugačijih vrsta tijesta Ako ste se ikada prihvatili izrade slastica ili peciva, nema sumnje da ste u receptu...
Neodoljive krofne iz rerne, bez kapi ulja!
Želite krofne ali su vam masne? Napravite krofne iz rerne i zadovoljite svoje nepce. Uštedite i na ulju a ne gubite mekoću i ukus, jednostavne su za napraviti a brzo nestaju. Sastojci: - 2 jaja - 200 ml mlijeka - 1 kašika kvasca - 3 kaši...
Recept za američke pogačice s komadićima čokolade gotove za 15 minuta
Američka verzija sconesa jede se bez dodataka, ali sama pogačica sadrži znatno više šećera i maslaca od britanske verzije. Jeste li ikada čuli za izraz scones? U britanskoj gastronomiji ovaj pojam označava fine pogačice koje se jedu za doru...
Begova čorba: Tradicionalni recept koji će vas osvježiti za iftar
Begova čorba je jedno od najboljih jela koje možete pripremiti za večeru, posebno za iftar ukoliko postite. Zdrav život počinje vrlo jednostavno - biranjem onoga šta jedemo. Zbog toga nam je potrebna hrana koja će naš imunitet sačuvati i po...
Za 15 minuta spremite čokoladne hurme od samo 3 sastojka
Hurma je obavezan sastojak svakog iftara, ovisno o tome gdje se nalazite jede se sa vodom, mlijekom, ili onako kako ste navikli. Od mnoštva izreka koje se pripisuju Muhammedu a.s., nekoliko ih se odnosi na hurme, a osim vjerskih, u korist h...
Kuglice od samo tri sastojka koje se tope u ustima
Kuglice su odličan su desert kada nemate puno vremena, a svi ih volimo još od djetinjstva. Ne zahtijevaju pečenje, a pripremaju se vrlo jednostavno i brzo. Sastojci: - 200 gr bijele otopljene čokolade - 50 grama kokosa - 50 gr mljevenog kik...
Bračni par iz Tuzle i Novog Mesta osmislio recept za sarmu bez mesa
Igor i Jelena Šarkanović nedavno su objavili knjigu recepata pod nazivom "Balkan Vegan". Njihov je cilj približiti balkanske okuse ljudima koji jedu hranu biljnog porijekla. "Igor i ja već više od 20 godina ne konzumiramo meso, a skoro 10 g...
Za iftar pripremite neodoljive ramazanske lepine na jednostavan način
Jedan od najznačajnijih simbola iftara u toku mjeseca Ramazana je bez sumnje ramazanska lepina, koja je oduvijek bila neizostavan dio iftarskih sofri. Iako su lepine dostupne u pekarama tokom cijele godine, posebno su popularne u Ramazanu....
Ukusni ramazanski desert gotov za 10 minuta
Za iftar predlažemo da za desert pripremite ukusan kadaif na vrlo jednostavan način. Za pripremu ovog deserta potrebno je; - 500 gr kadaifa - 250 gr maslaca - 200 gr oraha Za agdu: - 1 kg šećera - 1 l vode - 1 vanilin šećer - nekoliko kriš...
Fantastični dupli čokoladni kolač sa biskvitom za vaše maksimalno zadovoljstvo
Garantujemo kako će kombinacija sočnog biskvita i sjajnog ganachea od mliječne i tamne čokolade zadovoljiti želje najvećih ovisnika o slatkom. Svoj kolač ukrasite nasjeckanim oraščićima, šarenim bombonama, mrvicama ili komadićima bijele čok...
Mekane i ukusne: Brze kiflice bez germe i jaja gotove su za pola sata
Mekano i debeljuškasto tijesto, slasno i punjeno mnogima stvara zazubice. Bilo da se radi o slatkoj ili slanoj varijanti, kiflice su mnogima velika slabost. Zamijesiti uspješno tijesto prava je umjetnost u kuhinji, ali ako pronađete pravi...