Ovaj fini desert možete jesti cijeli vikend ili njime oduševiti goste. Pazite samo da roladu pripremite unaprijed jer mora stajati u frižideru nekoliko sati kako bi se dovoljno ohladila...
Broj osoba: 6
Priprema: 40 minuta
Sastojci:
150 g čokolade za kuhanje
kašika vode
100 g šećera
pet jaja
dvije kašike grožđica
30 g mljevenih oraha
prstohvat soli
3 dl slatkog vrhnja za šlag
100 g čokolade sa 70 posto kakaa
Priprema:
Najprije pripremite kremu. Sitno nasjeckajte čokoladu sa 70 posto kakaa, a vrhnje neka zakipi pa njime prelijte čokoladu. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada rastopi pa dobro sve promiješajte. Posudu poklopite i stavite u frižider. Kad se malo ohladi (otprilike kad bude pečeno čokoladno tijesto), kratko smiksajte da dobijete kremu koju možete razmazati.
Čokoladu za kuhanje narežite na manje komadiće te je s vodom otopite na pari. Maknite s pare pa umiješajte jaja, jedno po jedno. Umiješajte potom i grožđice te mljevene orahe. Smjesu ulijte u lim obložen papirom za pečenje.
Pecite 25 minuta u rerni zagrijanoj na 120 stepeni i pazite da se ne prepeče. Odmah smotajte u roladu, a kad se malo ohladi, pažljivo odmotajte, premažite kremom pa ponovno smotajte u roladu i čvrsto umotajte u foliju.
Ostavite u frižideru nekoliko sati, da se krema stvrdne, pa poslužite ohlađeno, prenosi 24sata.hr. (Tuzlanski.ba)