Foto: Tuzlanski.ba

Ovaj fini desert možete jesti cijeli vikend ili njime oduševiti goste. Pazite samo da roladu pripremite unaprijed jer mora stajati u frižideru nekoliko sati kako bi se dovoljno ohladila...

Broj osoba: 6

Priprema: 40 minuta

Sastojci:

150 g čokolade za kuhanje

kašika vode

100 g šećera

pet jaja

dvije kašike grožđica

30 g mljevenih oraha

prstohvat soli

3 dl slatkog vrhnja za šlag

100 g čokolade sa 70 posto kakaa

Priprema:

Najprije pripremite kremu. Sitno nasjeckajte čokoladu sa 70 posto kakaa, a vrhnje neka zakipi pa njime prelijte čokoladu. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada rastopi pa dobro sve promiješajte. Posudu poklopite i stavite u frižider. Kad se malo ohladi (otprilike kad bude pečeno čokoladno tijesto), kratko smiksajte da dobijete kremu koju možete razmazati.

Čokoladu za kuhanje narežite na manje komadiće te je s vodom otopite na pari. Maknite s pare pa umiješajte jaja, jedno po jedno. Umiješajte potom i grožđice te mljevene orahe. Smjesu ulijte u lim obložen papirom za pečenje.

Pecite 25 minuta u rerni zagrijanoj na 120 stepeni i pazite da se ne prepeče. Odmah smotajte u roladu, a kad se malo ohladi, pažljivo odmotajte, premažite kremom pa ponovno smotajte u roladu i čvrsto umotajte u foliju.

Ostavite u frižideru nekoliko sati, da se krema stvrdne, pa poslužite ohlađeno, prenosi 24sata.hr. (Tuzlanski.ba)