Foto: Tuzlanski.ba

Prije više od 200 godina, kada su pomorci iz cijelog svijeta došli u luku Hamburga, nastala je kulinarska legenda: zemička za hamburger.

Njemački pekari su osmislili brzu užinu u pokretu, pa su u zemičku stavili meso i taj obrok je i dan danas poznat kao hamburger ili pljeksavica.

U nastavku teksta pročitajte kako da sami napravite originalnu zemičku za hamburger iz Hamburga, po receptu njemačkih pekara.

Sastojci:

-  300 g brašna

-  1 kašičica soli

-  15 g svježeg kvasca

-  1 kašičica šećera

-  50 ml mlijeka

-  1 jaje

-  50 g putera

-  100 ml vode

Za premazivanje:

-  1 jaje

-  1 kašika kisele pavlake

-  susam

Priprema:

Pomiješajte toplo mlijeko i vodu sa izmrvljenim kvascem i šećerom.

Ostavite da se aktivira 5 minuta, pa dodajte brašno, jaje i puter sobne temeprature.

Zatim umutite tijesto, pa dodajte so i nastavite da mutite. Pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom da nadođe nekih sat vremena.

Zatim kratko premesite na pobrašnjenoj površini, a onda podijelite na osam dijelova i oblikujte loptice.

Pokrijte krpom i ostavite još nekih pola sata. Svaku lopticu malo spljoštite rukama, pa poređajte na pleh. Umutite jaje sa pavlakom i premažite zemičke, pa pospite susamom.

Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.