Za iftar pripremite neodoljive ramazanske lepine na jednostavan način
Foto: Tuzlanski.ba

Jedan od najznačajnijih simbola iftara u toku mjeseca Ramazana je bez sumnje ramazanska lepina, koja je oduvijek bila neizostavan dio iftarskih sofri. 

Iako su lepine dostupne u pekarama tokom cijele godine, posebno su popularne u Ramazanu. Obzirom na prethodna poskupljenja, donosimo vam recept za pripremu vlastitih lepina.

Potrebni sastojci za pripremu su:

- 300 gr brašna tip 400 ili 500

- mala kašičica soli

- 1 supena kašika germe

- 350 ml tople vode

- slatko mlijeko za premazivanje lepina

- čurokot za posipanje lepina.

Zanimljivo je da u toku mjeseca Ramazana svi kupuju lepine, i postači i nepostači, kao i pripadnici drugih religija.

To je postala određena tradicija, miris vrućih lepina i dugački redovi ispred pekara u vrijeme iftara.