Finansijska situacija se razlikuje od osobe do osobe, dok su neki možda na granici svojih mogućnosti, drugi bi mogli trošiti na stvari koje im zapravo nisu potrebne.

Jednostavno planiranje troškova: Kako pravilo 50/30/20 može pomoći u uštedi novca svaki mjesec?
Foto: Arhiva | Ključ za bolju kontrolu budžeta

U vremenu kad se životni troškovi povećavaju (posebno s nedavnim porastom limita cijena energije), mnogi od nas traže načine kako da uštede nešto više novca svakog mjeseca.

Finansijska situacija se razlikuje od osobe do osobe, dok su neki možda na granici svojih mogućnosti, drugi bi mogli trošiti na stvari koje im zapravo nisu potrebne, piše Metro.

Ako je vaš cilj da uštedite od plate, ali ne znate odakle početi, pravilo 50/30/20 moglo bi biti dobar početak, prenosi Tuzlanski.ba.

Ovaj savjet omogućava vam da redovno štedite dio prihoda svakog mjeseca.

Šta je pravilo 50/30/20?

Stručnjaci za uštedu novca iz Savoo-a, preporučuju pravilo 50/30/20 kako bi potrošnja na nebitne stvari bila u okviru zadanog budžeta i kako bi ljudi što više štedjeli.

Suština pravila je podjela potrošnje u tri kategorije: potrebe, želje i štednju.

Svaki mjesec trebate raspodijeliti svoju platu tako da 50% ide na osnovne potrebe, 30% na želje, a 20% na štednju ili otplatu dugova.

Jednostavno planiranje troškova

Odvajanje novca na ove ''kategorije'' je pouzdana tehnika planiranja troškova.

Ed Fleming, generalni direktor Savoo-a, kaže: ''Kada velika svota novca dođe na račun, lako je zanijeti se.''

Odvajanje odmah na različite račune ili čekanje da se oduzmu mjesečni troškovi poput stanarine i računa, mnogo olakšava praćenje koliko vam novca ostaje na raspolaganju.

Oko pola mjeseca, postaje jasnije koliko vam je preostalo za stvari poput izlazaka, putovanja i hobija.

Zatim možete koristiti alate poput stranica za popuste, stranica za poređenje cijena i rasprodaja kako biste dodatno uštedjeli i iskoristili svoj novac na najbolji mogući način.