Penzioneri koji primaju penziju do 1000 KM trebali bi u naredna dva mjeseca dobiti 200 KM, dok bi oni s penzijom iznad 1000 KM trebali dobiti po 100 KM.

Jednokratna pomoć za penzionere: Evo ko bi mogao dobiti 100, a ko 200 KM i kada
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Novčana pomoć

Više od 450.000 penzionera, korisnika Federalnog zavoda PIO, u naredna dva mjeseca trebalo bi dobiti jednokratnu novčanu pomoć.

Kako je izjavio ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Adnan Delić, visina jednokratne pomoći će iznositi od 100 do 200 KM, piše Večernji list BiH.

Prema njegovim riječima, penzioneri koji primaju penziju do 1000 KM trebali bi dobiti 200 KM, dok bi oni s penzijom iznad 1000 KM trebali dobiti 100 KM jednokratne pomoći.

Isplati ovih jednokratnih naknada prethodi usvajanje rebalansa budžeta Federacije BiH za ovu godinu.

''Od rebalansa zavisi koliko će te naknade u konačnici iznositi, ali bi to trebao biti navedeni iznos '', kazao je Delić.

Vezani članak Prijevremena penzija u FBiH: Kako osiguranici mogu iskoristiti pravo i koje su posljedice?

Iako iznosi nisu veliki, za penzionere ta jednokratna pomoć znači mnogo. Mnogima od njih će taj iznos pomoći da plate zaostale račune ili kupe određenu zalihu osnovnih životnih namirnica.

Pomoć je posebno naišla na odobravanje kod penzionera s najnižim penzijama, koje iznose 573,53 KM, a kojih je gotovo 210.000. Oni sami često ne znaju kako preživjeti mjesec s tim iznosom.

Što se tiče novog povećanja penzija, zbog konstantnog rasta cijena i troškova života, Vlada FBiH je posljednjih nekoliko godina uvela praksu akontativnog povećanja (usklađivanja) penzija, kojim se za određeni postotak penzije uvećavaju već od januara, dok se konačno usklađivanje vrši u aprilu, kako je to definisano Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Međutim, ostaje neizvjesno da li će se ova praksa nastaviti i u 2025. godini, s obzirom na to da, prema analizama ekonomskih stručnjaka, ukupan postotak redovnog usklađivanja penzija u narednoj godini ne bi trebao prelaziti četiri do pet posto.

S obzirom na tako mali postotak, postavlja se pitanje koliko je smisleno vršiti akontativno povećanje. Ipak, konačnu odluku o tome donijet će Vlada Federacije BiH.

Kao što je već poznato, u skladu sa Zakonom o PIO, svakog 15. aprila vrši se redovno usklađivanje penzija, nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatke o rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena u prethodnoj godini.

Tako uvećane penzije se isplaćuju retroaktivno od januara, a formula za izračun je da 50 posto iznosa dvaju navedenih parametara u zbiru daje iznos usklađivanja. U godini kada se vrši akontativno usklađivanje penzija početkom godine, nakon konačnog usklađivanja u aprilu, razlika za prva četiri mjeseca penzionerima se isplaćuje u maju.

Podsjećanja radi, prvo redovno usklađivanje penzija izvršeno je u aprilu 2018. godine, kada je stupio na snagu Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.