Kolektivna dženaza-namaz za 19 nastradalih u poplavama na području Donje Jablanice bit će klanjana danas u 14 sati.

Efendija iz Donje Jablanice u suzama: Iza mojih leđa u tabutima se nalazi veliki dio mog džemata
Foto: N1 BiH | Efendija Semir Jahić

Semir Jahić, efendija iz Donje Jablanice u razgovoru za N1 je kazao kako su sve žrtve međusobno povezane.

"Iza mojih leđa nalazi se veliki dio mog džemata, njih 18. Pripadali su mom džematu. U jednu ruku hvala Allahu našli smo sve, da nađu svoj mir u krugu svojih najmilijih. Teška je i potresna situacija. Malo smo mi mjesto da izgubimo ovoliko ljudi u jednom danu. Allahova je odredba najpreća. Oni treba da nam budu opomena i uputa za nastavak života. Njih ne smijemo zaboraviti, kao i porodice koje su ostale bez svojih domova. Sve žrtve su povezane međusobno", kazao je Jahić u suzama.

Video pogledajte OVDJE.

Potom je dodao:

"Nema kuće u Donjoj Jablanici koja nije pogođena ovim. Molim dragog Allaha da im podari najljepše mjesto u Dženetu i da budu naši zalagači na Sudnjem danu".

Vezani članak Uoči kolektivne dženaze: Tabuti iz Visokog stigli u Jablanicu

Osim 19 osoba iz Jablanice, poginule su četiri osobe iz Konjica, a tri na području Fojnice.

Nakon što su pronašli tijelo posljednje žrtve u Donjoj Jablanici, spasioci su nastavili potragu za još jednom nestalom osobom u Konjicu.

Općinski štab civilne zaštite općine Jablanica na sjednici održanoj u ponedjeljak donio je Odluku kojom se utorak, 15. oktobra 2024. godine proglašava Danom žalosti na području općine Jablanica zbog žrtava poplava i klizišta.

Podsjećamo, i dalje se traga za devet osoba - petero u Jablanici i četvero u Konjicu. Nanijeta je i ogromna materijalna šteta.