Novi nastavni plan i program za osnovnu školu temelji se na ishodima učenja i u potpunosti je usklađen sa zajedničkim jezgrama nastavnih planova i programa definisanim na ishodima učenja u Bosni i Hercegovini.

U toku izrada novih nastavnih planova i programa u školama u Tuzlanskom kantonu
Foto: Ilustracija | Neophodno je uskladiti obrazovni sistem sa tržištem rada

Da su obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini potrebne reforme, tema je o kojoj se dugo govori. Nastavne planove i programe potrebno je uskladiti sa savremenim dobom kako bi se učenici što adekvatnije pripremili za nastavak obrazovanja u skladu sa zanimanjem ili za tržište rada. 

S tim u vezi, održan je sastanak predstavnika Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona sa predstavnicima Pedagoškog zavoda. 

Izet Numanović, vršilac dužnosti direktora, predstavio je dosadašnje aktivnosti na izradi Nastavnih planova i programa za osnovne i srednje škole. 

Vezani članak Učenici osnovnih škola u TK od sada će moći učiti francuski jezik

''Novi nastavni plan i program za osnovnu školu temelji se na ishodima učenja i u potpunosti je usklađen sa zajedničkim jezgrama nastavnih planova i programa definisanim na ishodima učenja u Bosni i Hercegovini'', rečeno je.

Izrada ovog dokumenta je u završnoj fazi, a preostali radovi na nekoliko segmenata bit će uskoro dovršeni, nakon čega se očekuje njegovo zvanično usvajanje.

Također, direktor Numanović je ministra Ahmeda Omerovića informisao o napretku u izradi cjelovitog nastavnog plana i programa za osnovnu muzičku školu.

''Ovaj program, u ovoj formi, posebno je  značajan jer bi svojim kvalitetom bio jedinstven, a ujedno i kompaktibilan sa drugim programima u Bosni i Hercegovini, postavljajući visoke standarde u muzičkom obrazovanju'', naglašeno je. 

Vezani članak Simbol bh. naslijeđa: Školarci u TK u novoj školskoj godini mogu pohađati sekciju ''Bosančica''

Paralelno sa aktivnostima na polju osnovnog obrazovanja, u toku je i izrada novih nastavnih planova i programa za srednje stručne i tehničke škole.

Ove reforme su dio šireg strateškog plana za unapređenje obrazovanja na svim nivoima.

Iz resornog ministarstva su kazali da će Vlada nastaviti pružati podršku u cilju reforme nastavnih planova i programa, s posebnim fokusom na podizanje kvaliteta obrazovanja i prilagođavanje nastavnih sadržaja savremenim potrebama tržišta rada i društva u cjelini.