Foto: Tuzlanski.ba

Automobilska industrija je zaslužna za razvoj različitih tehnologija, ali i za jedne od najljepše dizajniranih objekata u historiji čovječanstva. Mercedes Gullwing, Lamborghini Miura, Chevrolet Corvette iz 1963. godine, Audi R8…

Ali… Grozno dizajnirani automobili su također čest slučaj, a izazivaju refleks povraćanja kod brojnih prolaznika, namjernika i slučajnika.

Pogledajte sedam najgorih. Ako znate išta o automobilima već sad možete pogoditi ko je na broju jedan.

7. AMC Gremlin

Kao djeca smo mislili da je Gremlin samo nadimak za automobil koji je vozio Mr. Feeny u seriji “Dječak upoznaje svijet”, a onda smo saznali kako postoje i američke verzije kompaktnih automobila kao što su Yugo, Fićo, Peglica…

Čudno odrezan zadnji kraj je najveći krivac groznom dizajnu, ali nije pomogao ni čudan odabir boja.

6. Chrysler PT Cruiser

Jedno vrijeme smo mislili da je ovaj automobil kul. I onda smo odrasli. Dokaz kako retro stil ne uspije svaki put.

5. Renault 4

Renault 4 se proizvodio od 1961. do 1992. godine. Bio je Renaultov odgovor na Citroenov 2CV. Bio je izuzetno prostran za svoju veličinu, a najviše nam se sviđa mjenjač brzina u upravljačkoj ploči i one dvije male ljubavne ručke kod branika koji su imali neki modeli. Realno – ružan je, ali ga volimo.

4. Suzuki X90

Vjerovatno pamtite samo ove Mini Coopere s Red Bull limenkama na zadnjem dijelu i preslatkim Wingsicama za volanom, ali Suzuki X-90 je prvi Red Bull službeni automobil – upravo zbog svog glupog dizajna. Taman ima takav gepek da se može ubaciti ogromna limenka. Top Gear magazin je uvrstio X-90 na listu “Top 13 najgorih automobila u zadnjih 20 godina”. Šta više reći?

3. Sebring Vanguard Citi Car

Možemo ga opisati ukratko kao šator na točkovima. Ako smo biti manje okrutni – golf kolica. Nismo ih vidjeli na našim cestama, ali filmovi i serije su učinili svoje. Uništen nam je vid i sad vidimo samo na blizu.

2. Ford Ka

Kao da je ovaj auto glinamolom oblikovalo dijete. U osnovnoj školi. Za vrijeme odmora. Kratkog.

Onog od pet minuta. Bez obzira na sve sportske verzije Ka modela, ovaj auto ostaje jedan od najružnijih u našim knjigama. Pogotovo prva generacija s plastikom svuda.

1. Fiat Multipla

Fiat nikad nije dobivao desetke u kategoriji “dizajn” jer dali su svijetu i Punto (kabriolet verziju također) i “skoro pa Ferrari” Barchettu, i mali Seicento, ali uvjerljivi trofej najružnijeg auta svih vremena pripada Fiatu Multipli.

Multipla je pomalo nespretno izabrano ime, a dva seta glavnih farova ga pretvaraju u disco light show na točkovima. Edmunds.com je popratio fotografiju Multiple sa sljedećim komentarom:

“Izgleda kao da je pobjegao s Neptuna, odbijao se po Sunčevom sistemu pri tome udarajući u asteroide, a zatim se otopio prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu”.
Pomalo okrutno, ali nije daleko od istine. Muzej suvremene umjetnosti u New Yorku ga je uvrstio u izložbu “Drugačije ceste – automobili za iduće stoljeće”. Nismo sigurni jesu li bili ozbiljni. Ovaj auto je postao ikona upravo zbog svoje ružnoće. Šest ljudi stane unutra, savršen za more. I niko vam ga neće ukrasti, sasvim sigurno. (Idesh.net)