Foto: Tuzlanski.ba

Njemački vozač Formule 1 Nico Rosberg pobjednik je pete ovosezonske utrke najbržeg cirkusa na svijetu voženog na stazi u Barceloni, a iza njega je ciljnu liniju prošao njegov timski kolega iz Mercedesa Britanac Lewis Hamilton, javlja Anadolu Agency (AA).

Rosberg je sačuvao vodstvo koje je imao i na startu utrke i slavio prvu ovosezonsku pobjedu, a Hamilton je na startu izgubio drugu poziciju jer ga je prešao rival Sebastian Vettel u bolidu Ferrarija, međutim, Hamilton je ipak utrku završio ispred Vettela.

Ovo je najbolja Mercedesova utka još od otvaranja sezone u Australiji, kada je ova ekipa također slavila duplu pobjedu, ali sa Hamiltonom kao pobjednikom, a Rosbergom kao drugoplasiranim.

Bodove su danas osvojili i Valtteri Bottas (Williams-Mercedes), Kimi Raikkonen (Ferrari), Felipe Massa (Williams-Mercedes), Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault), Romain Grosjean (Lotus-Mercedes), Carlos Sainz (Toro Rosso) i Daniil Kvyat (Red Bull-Renault).

I danas se nastavila misterija loših rezultata ekipe McLarena jer je dvostruki prvak svijeta Fernando Alonso odustao zbog problema sa kočnicama.

Hamilton je vodeći u poretku vozača sa 111 poena, a Rosberg sada ima 20 poena manje na drugom mjestu. Treći je Vettel iz Ferrarija sa 80, a četvrti njegov kolega Kimi Raikonen sa sakupljenih 52 poena. Slijede dva vozača Williamsa Valtteri Bottas i Felipe Massa sa po 42, odnosno 39 bodova.

U poretku konstruktora cvodi ekipa Mercedesa sa sakupljenih 202 bodova, a slijedi ekipa Ferrarija sa 132 boda. Wiliams na trećem mjestu ima ukupno 81 bod. Četvrta je ekipa Red Bulla sa 30, a peti tim Saubera sa 19 bodova.

Naredna, šesta utrka Formule 1 će biti vožena 24. maja u Monacu.