Upoznajte pijetlove koji "pucaju od smijeha"  (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Indonežani uzgajaju posebnu vrstu pijetlova specifičnu po tome što kukuriječu "kroz smijeh". Vlasnici organizuju takmičenja kako bi pronašli "pijetla koji se naljepše smije".

Pijetlovi su zbog svoje specifičnosti nazvani "nasmijanim", a uzgajaju se na jugu indonezijskog ostrava Sulawesi, koje se nalazi između Bornea i Nove Gvineje. Ova posebna vrsta pijetlova za lokalno stanovništvo predstavlja simbol plemenitosti i hrabrosti.

Pijetlovi, koji su prosječne težine između dva i tri kilograma, učestvuju na takmičenjima na kojima se bira "pijetao koji se najljepše smije". Specijalni žiri mjeri ljepotu glasa, smijeha i izgleda. Pijetlovi koji pobjede na takmičenju dobivaju nagrade i priznanja prema čemu i raste njihova cijena, a na tržištu znaju koštati i nekoliko hiljada dolara.

Vlasnik pijetla Budu Chmad kazao je kako redovno učestvuje na takmičenjima te da je njegov pijetao do sada osvojio brojne nagrade.

"Sa horozom učestvujem na takmičenjima, a to radim iz hobija. Kako bi ojačao njegov glas dajem mu posebnu hranu", kazao je on.

Pored što pijevci specifično kukurijeću, kokoške ove vrste godišnje nose 60 jaja.

(Anadolija)