Jeste li se ikada zapitali kako prepoznati svježinu voća i povrća koje kupujete, a da ne zavisite samo od vizuelnog izgleda?

Trik koji štedi novac: Kako prepoznati svježe voće i povrće pomoću kodiranih etiketa?
Foto: Ilustracija | Kako odabrati svježe namirnice?

Jednostavan trik koji koristi kodirane etikete na ambalaži može vam pomoći da saznate tačan datum kada je određena namirnica ubrana ili pakirana.

Ovaj trik ne samo da vam pomaže da izbjegnete bacanje hrane, već i da uštedite novac jer ćete uvijek odabrati najkvalitetnije i najsvježije proizvode.

Kako mala slova i brojevi na etiketama mogu napraviti veliku razliku u vašim svakodnevnim kupovinama, otkrila je influencerica Jemma Bird, poznata kao Money Mama, koja redovno dijeli informacije o sniženjima u trgovinama, a posebno je poznata po sposobnosti da pregovara oko cijena.

Kao stručnjakinja za upravljanje ličnim finansijama, često savjetuje porodice kako da smanje svoje troškove. Jemma tvrdi da se svježina voća i povrća može provjeriti pomoću posebnih šifriranih naljepnica na proizvodima.

„Jeste li znali ovo? A označava mjesec, dakle januar. Broj označava datum, u ovom slučaju 18. januar. Prestanite bacati hranu“, napisala je Money Mama u svom videu.

Također je pokazala drugi primjer s oznakom 'F15'. „F je mjesec! Dakle, ako je jun F, januar bi bio A“, objasnila je Jemma.

Radnica u supermarketu je potvrdila savjet ove mame, ističući da je obučena za dešifriranje kodova. Objasnila je da slovo označava mjesec u godini, dok broj predstavlja dan.

„Ovo je nevjerovatno! Uvijek me nerviralo jer nisam znala koliko je povrće staro, a datum nigdje nije bio označen“, „Wow, ovo nisam znao“, „Ovi datumi zaista pomažu smanjiti otpad. Mnogo ljudi ne iskoristi hranu jer nema datum na ambalaži“, samo su neki od komentara ispod njenog videa. 

Može li se ovo primijeniti i na BiH?

Etikete na voću i povrću u Bosni i Hercegovini funkcionišu slično kao i u drugim zemljama, ali nisu toliko specifično kodirane kao u slučaju sistema koji ova influencerica promoviše u Velikoj Britaniji. U BiH, oznake na voću i povrću se uglavnom koriste za identifikaciju vrste, cijene, te zemlje porijekla proizvoda, što pomaže trgovcima i kupcima u pravilnom identificiranju artikala.

Oznake kao što su PLU (Price Look-Up) kodovi se također koriste za razlikovanje organskog od konvencionalnog voća i povrća. Četvorocifreni PLU kodovi označavaju konvencionalne proizvode, dok petocifreni kodovi koji počinju sa 9 označavaju organske proizvode. Ove etikete ne sadrže direktne informacije o datumu svježine, ali su važan alat za sigurnost hrane, omogućavajući praćenje proizvoda u slučaju povlačenja serije s tržišta.

Vezani članak Koja je razlika između „najbolje upotrijebiti do“ i „upotrebljivo do“?

S druge strane, informacije o roku trajanja hrane u BiH se odnose na oznake poput "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do", koje pomažu u sprječavanju bacanja hrane zbog nepotrebnog straha od isteka roka, posebno kod voća i povrća koje je sigurno za konzumaciju i nakon navedenih datuma​.