Kvalitet goriva predstavlja jedan od ključnih faktora koji direktno utiče na performanse vozila i sigurnost na cesti.

Pravilno održavanje: Kako niska kvaliteta goriva utiče na performanse vozila?
Foto: Ilustracija | Kvalitet goriva je važan faktor

Nažalost, kvarovi uzrokovani lošim gorivom mogu se javiti u različitim oblicima, od problema s motorom do većih mehaničkih oštećenja.

Loše gorivo može sadržavati razne nečistoće, uključujući vodu, sediment ili neodgovarajuće aditive, što može rezultirati nepravilnim sagorijevanjem. 

Ovaj problem s kvalitetom goriva je tema koja zahtijeva pažnju kako vozača, tako i relevantnih institucija koje trebaju osigurati standarde i kontrole kvaliteta goriva na tržištu.

Ima li na tržištu lošeg goriva?

Zabilježene greške u vozilu mogu biti pokazatelj da određene komponente motora ne mogu pravilno obraditi ispušne plinove, što može indirektno ukazivati na potrebu za analizom kvaliteta goriva, piše HAK revija.

Niska kvaliteta goriva ne bi odgovarala operaterima benzinskih stanica, jer bi vozila proizvedena od 2014. godine, kojih je danas mnogo u prometu, mogla imati brojne probleme ako se ne poštuju strogo propisane norme kvaliteta goriva za Euro 6 normu. To bi dovelo do velikog broja reklamacija benzinskim stanicama i odgovornim kompanijama.

I pored toga, danas je gotovo nemoguće prodavati nekvalitetno gorivo, no vlasnici vozila mogu učiniti mnogo kada je riječ o održavanju, a to je redovno mijenjanje filtera goriva.

Preporučuje se da se slijedi plan održavanja vozila koji je propisao proizvođač, kako bi se na vrijeme zamijenili filter goriva i možda neki drugi dijelovi, ako je tako propisano. Redovnom zamjenom filtera goriva štiti se sistem ubrizgavanja od ulaska nečistoća, vode i drugih spojeva koji se mogu naći u čašici filtera, čime se izbjegavaju veće štete na sistemu ubrizgavanja.

Danas su vozila opremljena raznim senzorima koji mogu mjeriti prisustvo vode u gorivu, kao i ubrzano propadanje motornog ulja kao posljedicu niže kvalitete goriva.

Kontrola ispušnih plinova također će zabilježiti razne probleme ako se u vozilu nađe niža kvaliteta goriva. Veći standardi kvalitete goriva danas imaju pozitivniji uticaj na sisteme za ubrizgavanje goriva i motor vozila. Definitivno se može reći da je danas daleko manje neispravnosti na vozilima nego što je to nekada bilo.

Važno je napomenuti da danas nije potrebno dodavati benzin u dizelsko gorivo radi boljeg hladnog starta zimi, kao što je to nekada bilo, niti dodavati ulje za dvotaktne motore za bolje podmazivanje pokretnih dijelova u sistemu ubrizgavanja. Obje prakse mogu biti štetne za moderna vozila.