Autentično, unikatno i nesvakidašnje, moglo bi se ukratko nazvati ono čime se bavi 43-godišnja Tuzlanka Marizela Begičić, supruga i majka, koja je odlučila vjerovati u svoje snove i baviti se onim što je njena velika ljubav.

Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Zanimljiv hobi

Sve ono čime se odlučimo baviti u životu, za uspjeh, odlične rezultate, zahtijeva ljubav, volju i slobodno možemo reći, vjeru da - mi to možemo. 

Upravo takvu priču o ljubavi, volji i vjeri u svoje sposobnosti, Tuzlanski.ba donosi iz Tuzle, a glavni akter je 43-godišnja Marizela Begičić. Rođena je i odrasla u Tuzli, gdje i danas živi.

Ljubav prema restauraciji lutaka

Na samom početku razgovora Marizela otkriva kako još od malih nogu gaji veliku ljubav prema lutkama.

"Već osam godina spajam ugodno sa korisnim, rad sa lutkama i djecom mi je i posao i moja 'zen zona' u kojoj se najbolje osjećam", govori nam Marizela te dodaje kako je veliki zaljubljenik u umjetnost i sve što stvara i radi, radi iz velike ljubavi, što, prema njenim riječima uvijek prepoznaju njeni klijenti.

"Lutkar, restaurator, kreativac, umjetnik", četiri su riječi kojim je sebe opisala naša sagovornica.  Pitali smo je šta ju je zapravo privuklo restauraciji starih lutaka.

View this post on Instagram

A post shared by Marizela Begicic (@mialutka)

"S obzirom na to da su lutke moja velika ljubav i strast, odlučila sam da, osim što pravim krpene lutke i restauriram stare za prodaju, te da u ponudu uvedem i uslužnu restauraciju kako bi svi koji imaju stare lutke i emotivno su vezani za njih, dobili ponovo tu svoju lutku u novom izdanju, kao nekada."

'New born' tehnika

Marizelu smo zamolili da našim čitaocima približi šta zapravo predstavlja 'new born', odnosno 'reborn' tehnika.

"'New born' ili 'reborn' lutke su realistične lutke koje radim po narudžbi. Lutke su rađene od silikona i vinila. Sjenčenjem i toniranjem se dovode u realistično stanje novorođene bebe. Zatim se dodaju trepavice, kosa rooting tehnikom", ističe Begičić.

Također, u tijelo lutke dodaje punjenje, koje joj daje dodatnu težinu "kako bi lutka bila što realističnija u naručju".

Rad pri kreiranju, odnosno restauraciji lutka zahtijeva posebnu pažnju. Na pitanje kako izgleda jedan proces restauracije i sa kojim izazovima se Marizela suočava, odgovara:

"Ono što apsolutno mijenjam kod svake stare lutke je platneno tijelo, sašijem novo. Kasnije slijedi čišćenje gumenih dijelova pogotovo ako su uhvatili vlage. Također, na starim lutkama znaju se pojaviti razne mrlje i fleke koje tretiram na razne načine kako bi ti dijelovi na kraju izgledali barem upola kao novi."

Ipak, ponekad je prema riječima Marizele neke dijelove nemoguće spasiti, pa ih onda zamijeni drugim, a u najčešćim slučajevima to su noge ili ruke.

Autentičnost, emocije

Kao u svakom restauriranju, tako je i prilikom restauracije starih lutaka, veoma važno u određenoj mjeri sačuvati njenu autentičnost kako se ne bi narušio originalni izgled i karakter.

Marizela ističe kako pažljivo prilazi svakoj lutki prilikom njene restauracije.

"Pazim pri pranju na samu temperaturu vode kao i jačinu sredstava za čišćenje. Oči su jako osjetljive kod svake lutke pa može doći do promjene boje, teksture i slično i onda posvetim posebnu pažnju tim nekim dijelovima da ostanu izvorne, a da opet dobiju taj novi sjaj."

Pojašnja nam i kako svaka lutka zapravo ima "neku svoju priču".

"Kada bi mogle govoriti, ispričale bi mnoge priče, ali ono što mi je posebno drago i emotivno jeste taj ponovni susret svake te lutke sa svojim vlasnicama, ta iskra i suza u oku, osmijeh i radost i zahvala za taj ponovni susret sa lutkom, oživljavanje uspomena i vraćanje u djetinjstvo, zaista nemaju cijenu", govori nam Marizela te dodaje kako su upravo ti trenuci  daju smisao poslu kojim se bavi.

Da svaka lutka ima svoju priču, najbolje govori to da neki Marizelini klijenti traže restauraciju lutki iz 80-ih i 90-ih godina, popularno nazvanih 'bebe ćele' koje mnogima bude nostalgiju, a čuvaju uspomene na djetinjstva i živote mnogih.

Kao i u svakom drugom segmentu života, osim ljubavi, naše volje i želje, podrška najbližih, kao i reakcija okoline je važan 'vjetar u leđa' na našem početku. Takav slučaj je bio i kod naše sagovornice.

"Ideja je naišla na mnoge zahvale i podršku jer je autentično, unikatno i nesvakidašnje, a opet potrebno i svi nestrpljivo čekaju svoj red i onaj krajnji rezultat. Posebno su zahvalni jer sve uradim sa puno ljubavi prije svega i drago mi je da se to prepozna u svakom mom radu i hvala svima od srca."

Na kraju razgovora, Marizela je uputila poruku onima koji bi slijedili svoje srce, ali ih nema ko ohrabriti, te iz nekog straha kako će okolina reagovati, imaju strah koračati ka snovima. 

"Budite uporni, pustite mašti na volju i neka vas vjera u sebe vodi ka cilju. Znajte da sve ono u šta je uložena ljubav, trud, vrijeme i naporan rad, ima sve predispozicije za uspjeh i kad-tad pronaći će svoje mjesto na vrhu. Budite istrajni, ljubazni i ažurni i vjerujte da uspjeh neće izostati", zaključila je Begičić u razgovoru za naš portal.