Općinski sud u Tuzli donio je presudu u parničnom postupku koji se odnosi na smrt pacijentice Amire Selimović iz 2021. godine koja je nakon pregleda u UKC-u vraćena kući gdje je preminula. 

Suprug Amire Selimović za Tuzlanski.ba: Presuda je temelj za krivično gonjenje ljekara UKC-a Tuzla
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Senad Selimović, suprug Amire Selimović

Presudom je Općinski sud u Tuzli obavezao Univerzitetsko-klinički centar Tuzla da tužiteljima, odnosno članovima porodice isplati naknadu u ime nematerijalne štete u iznosu od po 20.000 KM.

''Tuženi je obavezan tužiteljima nadoknaditi nematerijalnu štetu zbog smrti pacijentice Selimović jer su pretrpjeli duševne bolove zbog smrti supruge, majke i sestre koja je preminula, a bez sumnje tužitelji su pretrpjeli intenzivno duševne bolove jer se radi o nenadoknadivom gubitku, te stoga tuženi odgovara za štetu do koje je došlo zbog ljekarske greške, propusta u postupanju ljekara tužene, nastale i u vezi sa propustima u organizaciji te djelatnosti i pružanju zdravstvenih usluga same bolnice, a sa druge strane tuženi ničim nije dokazao da isti nisu prouzrokovali štetu'', navodi se u obrazloženju presude. 

O značaju ove presude za Tuzlanski.ba govorili su Senad Selimović, suprug preminule Amire Selimović i Suad Srna, advokat porodice Selimović.

''Ova presuda za nas je povod za dalje krivično gonjenje odgovornih osoba odnosno doktora Mithada Hajdera i doktorice Alme Halilbašić. Predsudom smo zadovoljni i očekivali smo ovakvu predsudu s obzirom na dokaze koje smo dostavili i izjave doktora Hajdera kao i ostalih svjedoka na sudu gdje nisu imali nikakvih adekvatnih dokaza da nisu krivi u ovom postupku'', kazao je Senad Selimović. 

Senad Selimović

Presuda je rezultat četverogodišnje borbe i mukotrpnog postupka tokom kojeg je provjereno mnoštvo dokaza, koji su pretočeni na 56 stranica obrazloženja. 

''Nadamo se da će obraloženje ove presude u prvom redu pogurati Tužilaštvo Tuzlanskog kantona da napokon preduzme neku akciju na krivičnom procesuiranju osoba koje su bile uključene u process liječenja Amire jer obrazloženje ove presude daje indicije da se tu možda radi o krivičnom djelu’’, kazao je advokat Srna.

Suad Srna, advokat

Dug put ispunjen preprekama

Tokom svoje borbe, porodica Selimović je nailazila na brojne prepreke što je usporavalo sam proces, no nisu odustajali.

''Pogotovo prepreke sa UKC-a Tuzla gdje na naše upite, kojih je jako bilo puno, nismo dobili konkretne odgovore.  Uvijek se to, da kažem, zamotavalo i prebacivalo na nekoga drugoga. Jedini odgovor koji smo dobili konkretan je odgovor etičkog komiteta  koji je konkretno rekao da su ljekari Hajder i Halilbašić prekršili sve etičke kodekse ponašanja'', objašnjava naš sagovornik.

Sve se dogodilo u noći sa 16. na 17. mart 2021. godine. Amira Selimović je tada osjetila tegobe u vidu slabosti, malaksalosti, vrtoglavice, otežanog disanja, nagona na povraćanje, bolova u području abdomena te brojnih drugih problema. Oko 1 sat, Služba hitne medicinske pomoći je izašla na teren gdje su utvrdili da se radi o hitnom slučaju te je uslijedio transport na Kliniku za interne bolesti UKC-a Tuzla.

Vezani članak Donesena presuda: Zbog smrti Amire Selimović UKC Tuzla članovima porodice mora platiti po 20.000 KM

Dežurni ljekar u Klinici bio je specijalista Mithad Hajder, dok je Alma Halilbašić bila ljekar na specijalizaciji. I tu je nastao problem. Halilbašić nije bila osposobljena i ovlaštena za samostalan rad u Prijemnoj ambulanti, a sav proces je, tvrdi porodica, samostalno vodila bez nadzora ljekara specijaliste. Amira je, uprkos lošem zdravstvenom stanju, vraćena kući u 6 sati i 50 minuta,  a u 10 sati i 5 minuta je preminula.

 

''Tužitelji su dokazali, a što posebno proizilazi i iz nalaza vještaka i njihovog neposrednog saslušanja, iskaza parničnih stranaka, svjedoka, materijalne dokumentacije, da je preminula Selimović Amira kao pacijent bez adekvatno, ispravno i sveobuhvatno pružene zdravstvene usluge iz Prijemne ambulante Klinike za interne bolesti, vraćena kući i ostavljena bez ljekarskog i medicinskog nadzora i pomoći, te da je neposredno nakon otpusta preminula u svojoj kući'', navodi se u obrazloženju presude.

UKC Tuzla se nije ogradio od postupaka svojih ljekara

Nakon slučaja Amire Selimović, doktor Hajder je nastavio raditi u UKC- u Tuzla do odlaska u penziju, a doktorica Halilbašić je i dalje uposlenica ove ustanove koja se nije ogradila od njihovih postupaka, kaže naš sagovornik.

''UKC Tuzla je mogao kao ustanova dati neke sankcije za njih, ili bar priznati greške i propuste, ali to se nije desilo'', kaže Selimović.

Sudija je u jednom trenutku pitala Almu Halilbašić šta je poduzeto u UKC-u nakon ovog slučaja.

''Mi smo unaprijedili sistem pružanja ove usluge, a sudija je pitala kako, na šta je ona rekla pa eto sada imamo malo bolje obrasce, i to je odgovor, eto to su rezultati, malo bolji obrasci'', navodi Selimović.

Sada je na potezu Tužilaštvo Tuzlanskog kantona koje bi na osnovu obrazloženja presude Općinskog suda moglo otvoriti istragu i pokrenuti krivični postupak protiv navedenih ljekara. 

Nesavjesno liječenje je krivično djelo za koje su u Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine propisane sljedeće kazne.

''Doktor medicine ili doktor stomatologije koji obavljajući svoju aktivnost primijeni očito neprikladno sredstvo ili očito neprikladan način liječenja ili ne primijeni odgovarajuće higijenske mjere, pa time prouzrokuje pogoršanje zdravstvenog stanja neke osobe, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Kaznom iz stava 1. ovog člana kaznit će se drugi zdravstveni djelatnik koji pri pružanju medicinske pomoći ili njege postupi nesavjesno i time prouzrokuje pogoršanje zdravstvenog stanja neke osobe.

Doktor medicine ili doktor stomatologije koji krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini iz nehata, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine'', navedeno je.

Ako ovaj slučaj ''prodrma'' zdravstveni sistem u ovom kantonu i ako se sankcionišu odgovorni, biće to nada za građanke i građane da je pravda, iako spora, ipak dostižna, no poražavajuće je da je cijena toga ljudski život.