Ispred Grand Hotela Tuzla danas su upriličeni mirni protesti u kojima je učestvovalo 180 kupaca stanova Oaza.

Foto: A. Bešić | Na useljenje čekaju već deset mjeseci

Kupci stanova u naselju Oaza čekaju na useljenje još od 31. Decembra.

"Zakonski smo prema investitoru izmirili sredstva, čekali smo 10 mjeseci, rok za useljenje je bio 31.12. Mi dan danas čekamo bez konkretnog rezultata. Od Dženexa zahtijevamo samo jednu stvar - da nam da konačan rok za useljenje i da se usaglase sa gradskim vlastima", kazao je Adnan Avdić, jedan od kupaca u naselju Oaza.

Investitor je kompanija Dženex, za koju kupci tvrde da je napravila propust u izgradnji, a da su kupci samo "kolateralna šteta".

"Obraćali smo se i Dženexu i gradskim vlastima. Nailazili smo na prebacivanje loptice od jednih do drugih, bez konačnog rezultata. Zamolio bih dženex da s gradskim vlastima nađe rješenje ovog problema. Ne krivimo ni jedne ni druge, samo tražimo rješenje", dodao je Avdić.

Uskoro će zima, a oni su još uvijek na ulicama, bez stanova.

"Postali smo socijalni slučaj. Finansijski gubici su ogromni dok se oni usaglase oko nas", kazao je Avdić.

Vezani članak Kupci stanova u tuzlanskom naselju Oaza organizuju mirne proteste: Ne želimo postati novi 15. maj

Najavili su i moguće nove proteste, koji će, prema njihovim riječima, trajati sve dok ne ispune svoj konačan cilj.

"Kupio sam stan u oktobru 2023. Bilo je obećanje da će biti u decembru useljenje, ali sam ja već živio u ovom naselju i vidio sam da to neće biti moguće. Očekivali smo 3-4 mjeseca kašnjenja. U decembru smo dobili obavijest da će kasniti do posljednje sedmice marta. Do završetka radova je došlo, mislili smo da je zgrada gotova ali apsolutno niko nije davao nikakvo obavještenje hoće li biti useljenja i predaje ključeva", kazao je Mirnes Begović, jedan od kupaca.

Nikada im od strane kompanije Dženex nije rečeno hoće li, i kada će doći do useljenja.

"Moje dijete tu ide u školu, živio sam tu kao podstanar i u julu sam izašao iz tog stana zbog njihovog obećanja da će biti useljenje. Niko nam nije rekao razlog zašto se to dešava"

Pozivaju kompaniju da im da objašnjenje i da preuzmu odgovornost.

"Nije odgovornost ni na gradskoj vlasti, kako Dženex tvrdi. Trebaju preuzeti odgovornost", kazao je Mirnes Begović, jedan od kupaca.